ManşetUlaşımUncategorized

Bisiklet hırsızları, bu bisikleti çalamazsınız!

0

Bisiklet kilitleri bisiklet kullanıcıları için tam bir kabus.  Hırsızlar zincir ya da kilitleri sadece birkaç saniye içinde kesebiliyorlar. Ayrıca bisikleti nasıl kilitlemen gerektiği üstüne de bilinmesi gerekenler var. Yanında kilit taşımaktan bıkan bisiklet kullanıcıları için güzel haber. Yeniden tasarlanan bisikletler kendilerini kilitleyebiliyorlar. Tasarımcısı bu bisikletlerin çalınamaz olduklarını iddia ediyor.

yerka

 

Kilitleme sisteminin nasıl çalıştığına gelince; bisikletin alt borusu – aynakol gidon arasındaki boru açılır şekilde tasarlanmış. Bisiklet oturağının borusu ile açılan iki boru parçası arasına ağaç ya da elektrik  direği  gibi sabit nesneler alınarak birbirine kilitleniyor.  En kritik nokta ise bisikletin kullanılamaz hale getirilmesi kilitleme olayı sonrasında.

Şili Adolfo Ibanez Üniversitesi’nin üç öğrencisi Anders Roi, Cristobal Cabello ve Juan Jose Monsalve tarafından dizayn edilen ilk örnek “Yerka Bisiklet” olarak adlandırılıyor.

Bu girişimi para kazanmak amaçlı yapmadıklarını söyleyen öğrenciler Roi’nin bisikleti ikinci kez çalındığında “Yerka Bisiklet” fikrinin doğduğunu belirttiler. Monsalve Esquire’e mezuniyetleri sonrası başka modeller üzerine üretim sürecine olduklarını aktarıyor:

“Biz sadece tamamen işlevsel prototipe sahiptik ama hızlı, kadınlara özel gibi daha farklı bisiklet modelleri üretmek istiyoruz. Kaynaklarımız giderek artıyor ve piyasaya ufak miktarda da olsa ilk bisikletlerimizi çıkarmayı hedefliyoruz. Henüz tarih veremem fakat ilk az miktarda bisikleti 6 – 8 ay arasında hazırlamayı hedefliyoruz.”

Yerka Bisiklet, kendi sitesinde yaptıkları bu yeniliği “güvenlik, konfor ve dizayn” olarak sade bir dille açıklıyor. Bisiklet hırsızlarına karşı “Yerka Bisiklet” oyunun kurallarını değiştirme konusunda iddialı.

Projenin web sitesine buradan ulaşılabilir.

Haber: Mert Görkem Ayaz

(Yeşil Gazete, grist.org, treehugger.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.