EnerjiManşet

Akkuyu ÇED sürecinde kurumlar görüşlerini değiştirmek için zorlandı iddiası

0

CHP’li Onur, santral projesiyle ilgili olumsuz görüş bildiren kurumların görüşlerini değiştirerek eski tarihli görüş almak için Ankara’ya çağrıldığı görüşlerini değiştirmeye zorlandığı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

OTIxNzE1OD-mersin-akkuyuda-insaati-suren-nukleer-santrale-ced-yok

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Akkuyu’da yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin ÇED süreciyle ilgili çok ciddi iki iddiayı meclis gündemine soru önergesi ile taşıdı.

Onur, santral projesinin atık, taşıma, teknoloji yönlerinden olumsuz olduğunu bildiren kurumların görüşlerini değiştirerek eski tarihli görüş almak için Ankara’ya çağrıldığı ve bu kurumlardan eski tarihli görüş alındığı, görüşlerini değiştirmeye zorlandığı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

Ayrıca, Onur santralin atıklarının imhasının Türkiye’de gerçekleştirileceği, bu konuda yasal çalışmalar yapılıp yapılmadığını sordu.

Akkuyu NGS’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu Türkiye’nin ilk nükleer santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu eksikliklerinin tamamlanması üzerine firmaya geri gönderilmişti.

Ancak resmi kurumlar, diğer bakanlık temsilcileri ve üniversitelerin ilk toplantıda koyduğu çekinceler, toplantı tutanakları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanmamıştı.

7 Nisan’da Bakanlığa yeni bir ÇED sunumuş, ardından Akkuyu NGS için temmuz ayında 2.kez inceleme ve değerlendirme komisyon toplantısı (iDK) gerçekleşmiş, şirkete üç ay süre verilmişti.

Onur, şu soruları sordu:

1) Temmuz ayı içinde gerçekleştirilen 2. İDK toplantısı sonrasında, Nükleer Güç Santrali projesinin atık, taşıma, teknoloji yönlerinden olumsuz olduğunu bildiren kurumların görüşlerini değiştirmesi için eski tarihli görüş almak için Ankara’ya çağrıldığı ve bu kurumlardan eski tarihli görüş alındığı, görüşlerini değiştirmeye zorlandığı doğru mudur?

2) Olumsuz görüş veren kurumların görüşleri neden değiştirilmek istenmiştir?

3) Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili 1. Ve 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına katılan kurumların görüşlerini isteyen sivil toplum kuruluşlarına vermediğiniz, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun ise bu işleminizi hukuka aykırı bulduğu doğru mudur?

4) Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun bu kararına rağmen ilgili kurumlara İDK toplantısına katılan kurumların görüşleri neden verilmemiştir?

5) Akkuyu Nükleer Güç santralinin atıklarının imhasının Türkiye’de gerçekleştirileceği, bu konuda yasal çalışmalar yapıldığı doğru mudur?

6) Atıkların Türkiye’de bertarafı halinde nükleer santralden elde edilecek enerjinin, proje maliyetini 3 katına çıkartacağı hususunda ne düşünüyorsunuz?

7) Projeyi yürüten Rus tarafının iç hukukunda bu atıkların kendi ülkelerine getirilmeyeceğine ilişkin düzenleme olup olmadığı hususunda ÇED raporunda neden bir hüküm yoktur?

8) Akkuyu Nükleer Güç santrali projesini yürüten firmanın daha önce denenmemiş bu projesi hakkında İDK toplantısına katılan üniversitelerin olumsuz görüşlerini neden dikkate almamaktasınız?

9) Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin nihai halinin 31 Ağustos 2014 tarihinde Mersin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde askıya çıkartılacağı, buna karşın İDK toplantılarında gelen olumsuz görüşlerin neticelendirilmediğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

10) Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili atıkların durumu hakkında Atom Enerjisi Kurumu’na halen neden bildirimde bulunulmamıştır? Bu konuda neden projenin işletmeye alınması beklenmektedir?

(Bianet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.