DünyaManşet

Çevre aktivisti Marina Silva başkanlık için yarışacak

0

Brezilya Sosyalist Parti’sinin devlet başkanı adayı Eduardo Campos’un 13 Ağustos’ta trajik bir uçak kazası sonucu 6 kişi ile birlikte hayatını kaybetmesinin ardından çevre aktivisti Marina Silva 5 Ekim’de yapılacak başkanlık seçimi için aday olarak gösterildi.

silvaAnketlere göre Luiz Inacio Lula da Silva döneminde Çevre Bakanı olarak görev yapan Silva’nın ilk turda Sosyal Demokrat Parti (PSDB) adayı Aecio Neves’in oylarını geçip ikinci turda mevcut başkan Dilma Rousseff’i zorlayacağı görülüyor.

2010 yılındaki başkanlık seçimlerinde Yeşiller Partisinin adayı olan Silva oyların %19.33’ünü almıştı. Geçtiğimiz yıl kurduğu “Sürdürülebilirlik Ağı” adlı parti, tanınması için gereken 500 bin oyu alamaması sonrasında kapanınca Eduardo Campos’un başkan yardımcısı adayı olarak seçim yarışına katılmıştı.

Amazon’ların kalbinde 11 kişilik bir ailede doğan Silva çocukluğunda sarılık, sıtma gibi bir çok hastalık geçirdi ve ağır metallere maruz kaldı. Tüm bu hastalıkların etkisi ile kozmetik, parfüm, alkollü içecekler, kırmızı et gibi bir çok şeye karşı bünyesinde alerji gelişti. Bir bakıma stilini belirleyen bu rahatsızlıklar makyaj yapmayan sade giyinen Silva’yı oluşturdu. 16 yaşında okuma yazma öğrenen Silva “yoksul kökenli ilk siyahi başkan” olmak istediğini söylüyor.

Ülkede geçtiğimiz bir yılda Dünya Kupası harcamaları, yolsuzluk, kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenlerle milyonlar sokağa döküldü. Brezilya Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci David Fleischer’a göre sokağa dökülen ve Brezilya’nın mevcut politik sisteminin kendilerini temsil etmediğini düşünen kalabalığın birçoğu Silva’ya oy verecek.

Her ne kadar protestolar azalmış olsa da Silva’nın taraftarları; değişim arzusunun hala yerinde olduğunu, bu arzunun ve yaşanan trajedinin yarattığı atmosferin Silva’nın seçimi ile sonuçlanacağını savunuyor.

(bbc.com,Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.