DünyaManşet

Kürtlere yardım Almanya Yeşillerini böldü

0

cem özdemir claudia rothAlman Yeşiller Partisi’nin önemli isimleri, Almanya’nın IŞİD’e karşı savaşan Irak’taki Kürtlere silah göndermesi konusunda ihtilafa düştü. Yeşiller’in eski Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve şimdiki eş Genel Başkan Cem Özdemir, Kürtlere silah yardımı yapılması gerektiğini savunuyorlar. Yine eski Genel Başkanlardan Jürgen Trittin ise Ortadoğu konusunda yeni bir strateji geliştirilmesini taleb etti.

Özdemir basına verdiği demeçte silah sevkiyatının da hukuki çerçeve içinde ihtimal dışı bırakılamayacağını kaydetti.

IŞİD’in ‘vahşi eylemleri’ni engellemek için silah yardımının da gerekli olduğunu vurgulayan Özdemir, ancak bu yardımın merkezi Irak yönetimine değil, doğrudan Kürtlere yapılması gerektiğini, zira IŞİD’e karşı şu andaki duruma göre karada ancak Kürtlerin savaşmasının mümkün olduğunu belirtti. Benzer ifadelerle eski Dışişleri Bakanı Fischer de Kürtlere silah gönderilmesinden yana olduğunu açıkladı.

Yeşillerden Jürgen Trittin ise silah sevkiyatına karşı olduğunu belirterek, Ortadoğuda çok farklı yeni bir strateji geliştirilmesi gerektiğini savundu. Trittin, mevcut hukuki çerçevede Irak’taki Kürtlere silah gönderilmesinin mümkün olmadığını, silah gönderilmesinden yana olanların, bu silahların yanlış ellere geçmesinin ve daha sonra insan haklarını ihlal etmek üzere ve Almanya’nın menfaatlerine karşı kullanılmasının nasıl önlenebileceği sorusuna cevap bulamadıklarını söyledi.

Trittin silah sevkiyatı yerine Katar’ın askeri techizatlandırılmasının durdurulmasını tavsiye etti. Yeşil politikacı Katar’ın Irak ve Suriye’deki cihadcıların asıl finansörü olduğunu ve Federal Alman hükümetin kısa bir süre öncesine kadar Katar’ı bölgede istikrarın sağlanması için önemli bir faktör olarak gördüğünü belirtti.

http://www.dunyabulteni.net/dunya/306693/kurtlere-yardim-alman-yesilleri-boldu

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.