DünyaManşet

Ferguson’da yarık derinleşiyor

0

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Missouri eyaletinde, Ferguson banliyösünde Michael Brown adlı 18 yaşındaki siyahi gencin vurulmasıyla başlayan olaylar devam ediyor. Olayın meydana geldiği St. Louis kenti polisi, polis şiddetine karşı gösteri yapan insanlara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle ateş açmıştı. Polisin askeri silah ve ekipmanla donanmış görüntüsü ise ülkede ‘polisin askerileşmesi’ tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Olayları yatıştırmak amacıyla Ferguson’a siyahi bir polis komiseri atanması da yeterli olmadı. Cuma akşamı bazı küçük grupların iş yerlerini yağmalaması üzerine Missouri eyaleti valisi Jay Nixon, banliyöde olağanüstü hal ve geceyarısı ile sabah saat 5 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti; ancak, sayıları 200’ü bulan eylemciler sokağa çıkma yasağını delerek ‘Adalet yoksa sokağa çıkma yasağı da yok‘, ‘Hepimiz Mike Brown’uz‘ ,’Barışçıl gösteri hakkımız‘ sloganları attı. Dün geceki çatışmalarda polisin yedi protestocuyu gözaltına aldığı belirtiliyor.

18missouri-master675

Fotoğraf: The New York Times için Eric Thayer

 

Protesters assist a man who was overcome by smoke as police clear a street after the passing of a midnight curfew in Ferguson

Fotoğraf: REUTERS/Lucas Jackson

Öte yandan, Ferguson’da başlayan olaylar ABD’de başta siyahlar ve beyazlar arasında olmak üzere gelir eşitsizliği tartışmalarını da tekrar alevlendirdi. Zira Ferguson’da beyazların yaşadığı bölgede yıllık gelir kişi başına ortalama 50 bin Dolar seyisindeyken, ağırlıklı olarak siyahların yaşadığı bölgede bu rakam sadece 18 bin Dolar.

 (Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.