ManşetSivil Toplum

KONDA’dan kamuoyuna özür

0

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kamuoyu araştırma sonuçlarında Recep Tayyip Erdoğan’ın alacağı oyları gerçekten yüksek göstererek seçimleri etkilemeye yönelik manipülasyon yapmakla eleştirilen araştırma şirketlerinin seçim sonuçları üzerinde ne kadar etkili olduğu tartışması sürüyor. Geçtiğimiz dönem seçim tahminlerinde büyük oranda gerçeğe yaklaşan AG ( Adil Gür ) ve KONDA şirketlerinin açıkladığı tahminler ise Recep Tayip Erdoğan’a en yüksek oy oranında gösteren şirketler olarak öne çıkmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde 7 Ağustos’ta yayınladığı araştırma sonuçları ile gerçek seçim sonuçları arasında hata payı üzerinde bir fark çıkan KONDA, bugün bir açıklama yayınlayarak kamuoyundan özür diledi. KONDA tahminlerini, Tayyip Erdoğan için yüzde 57, Ekmeleddin İhsanoğlu için yüzde 34, Selahattin Demirtaş için de yüzde 9 olarak açıklamış, seçimde Tayyip Erdoğan, yüzde 51,79, Ekmleddin İhsanoğlu, yüzde 38,44, Selahattin Demirtaş yüzde 9,76 oranında oy almıştı. KONDA araştırmasını yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,6 olarak duyurmuştu.

KONDA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem’in imzasıyla yayınlanan 8 maddelik açıklama açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“7 Ağustos tarihli Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası sonuçlarına dair açıklamamızdaki oy dağılımı ile gerçekleşen arasında kabul edilebilir hata payı ötesindeki yanılgımız nedeniyle kamuoyundan özür dileriz.”

KONDA’dan yapılan açıklamada 28 yıldır her seçimden 3 gün önce açıklama yaptıkları, bunu yasal olduğuseçim sandığı ve bunu suç olarak görmedikleri ifade ediliyor.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.