Köşe Yazıları

Bu gece, gökyüzü

0

Bu gece gözlerinizi gökyüzüne çevirin. Seçim sonuçlarını birkaç saat sonra öğrenseniz de fark etmeyecektir nasıl olsa.

Seçimler geride kaldı. Seçim sandıkları açılmış, ilk seçim sonuçları yayınlanmaya başlamış ve hatta kimin cumhurbaşkanı olacağı az çok belirlenmiş olabilir. Çoğu insan gibi siz de bir kez daha yenilginin öfkesine kapılmış olabilirsiniz. Toplumun çoğunluğundan ayrı düştüğünüzü, bütün çabalarınızın boşa gittiğini, her şeyin anlamsız olduğu duygusuna kapıldığınızı hissediyorsanız aylardır hepimizi esir alan gerginliğe bir gecelik de olsa ara verin, bu geceyi gökyüzüne ayırın.

Seçim sonuçlarını ve yorumcuları izlemeyi bırakın, televizyonlarınızı ve cep telefonlarınızı kapatın. Bir geceliğine ülke gündeminden kopun ve her şeyi yeniden düşünmenizi sağlayacak bir yolculuğa bırakın kendinizi. Mümkünse şehir ışıklarının her yeri karartmadığı bir yer bulun; sakin bir park, uzak bir deniz kıyısı ve eğer imkânınız varsa şehirden az uzakta bir yer.

Gökyüzüne bakarken önce en son ne zaman gökyüzüne baktığınızı düşünün. En son ne zaman vakit ayırıp ve kendinize iş edinip gökyüzüne baktığınızı, yıldızları saymaya çalıştığınızı, tanıdık yıldız kümeleri aradığınızı, hayal kurduğunuzu, uzak galaksilere dair cevabını bilemeyeceğiniz sorular sorduğunuzu hatırlamaya çalışın.

Bu gece gökyüzünde tastamam bir dolunay var, üstelik diğer dolunaylara benzemeyen ağustos dolunayı. Ağustos dolunayına bir kere baktınız mı müptelası olursunuz ve yıl boyunca günlerin bir an önce akıp gitmesini, yazın gelmesini ve bir sevgiliye kavuşur gibi yeni bir ağustos dolunayının etkisi altına girmeyi beklersiniz.

Ağustos dolunayı büyülü bir fener gibidir; sizi içine alır, bırakıp gidemezsiniz.

Bu gece Ay’ın yeryüzüne en yakın olduğu gece. Ay’a bakarken bir fırsat bulsam da oturup Ay’dan Dünya’yı seyreylesem, bir kez de Dünya’nın yavaşça döndüğünü gözlerimle görsem derseniz bilin ki yalnız olmayacaksınız.

Gökyüzüne bakmak insana sonsuz hayaller bahşeder, bu gece seçim sonuçlarını unutarak en renkli hayalleri kurun.

Bu gece, gece yarısına doğru gökyüzünde üç gün sürecek bir başka cümbüş başlıyor. Üç gece boyunca gökyüzünde yıldızlar akacak. Şansınız yaver giderse geceler boyunca kayan yüzlerce yıldız görebileceksiniz. Birbiri ardına patlayan havai fişekler gibi yüzlerce göktaşı ağustos dolunayının aydınlığını yırtarcasına hareket edecekler.

Yıldız kaymasının aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğunu, yıldızlarla ilgisi olmadığını, bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğunu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığını söyleyeceklere kulak vermeyin. Gökyüzünü dolduran sessizliği içinize çekin ve o muazzam sessizlikte gökyüzünde asılı duran öyküleri duymaya çalışın.

Bu geceki göktaşı yağmuru perseid diye biliniyor. Savrulan yıldızların Perseus Takımyıldızından çıktığına inanılıyor. Gökyüzüne aşina olanlar gece yarısına doğru Perseus Takımyıldızının Kuzeydoğudan yükselmesini bekleyedursun siz bakışlarıyla insanları taşa çeviren Medusa’nın kesik başını elinde tutan kahraman Perseus’un maceralarını anımsamaya çalışın. Yıldızlar arasında başka tanıdık yıldızlar bakının, yıldız kümelerine dair yeni hikayeler tasarlayın.

Bu gece kayan yıldızları seyrederken seçim sonuçlarına boş verip dilek tutmayı unutmayın.

You may also like

Comments

Comments are closed.