ManşetSağlık

Ormansızlaşma Ebola salgınının yayılmasını hızlandırıyor mu?

0

Dünyanın gelmiş geçmiş en kötü ebola salgını devam ediyor. Batı Afrika’da ortaya çıkan virüs nedeniyle son belirlemelere göre 600’den fazla kişi hayatını kaybetti; binden fazla kişiye virüs bulaştı. Salgının yayıldığı Gine, Liberya ve Sierra Leone’nin dünyanın en yoksul ülkeleri olması ise salgını daha trajik hale getiriyor. Sağlık altyapısının çok sınırlı olduğu bu ülkelerde tedaviyi ‘Sınır Tanımayan Doktorlar’ gibi sivil toplum örgütleri üstlenmiş durumda.Sierra Leone’de ise hükümet virüsün görüldüğü bölgeleri karantina aldı ve ‘insanları bu karantina bölgelerinde tutmak için gerekirse kolluk kuvvetlerinin desteğine başvuracağını’ duyurdu.

ebolav3

1976 yılından bu yana Ebola salgının neden olduğu can kayıplarının istatistiği.

Aylardır devam eden ve şimdiye kadar azalma belirtisi göstermeyen Ebola virüsüyle ilgili en çok merak edilense insanlar arasında nasıl yayılmaya başladığı. The Vox dergisinde çıkan bir makale, ormansızlaşma ve virüs arasında ilginç bağlantıyı ortaya koyuyor.

Yarasa etinden bulaştığı düşünülüyor

Ebola, insana genellikle yarasa ve goril gibi memelilerden bulaşan bir vürüs. Bazı uzmanlar, yarasa etinin sıklıkla kullanıldığı Batı Afrika’da, salgının başlangıcının virüslü bir yarasanın yenmesi veya kanına temasla olabileceğini düşünüyor. Bir başka teoriye göreyse, insandan insana geçen virüsün böylesine yayılmasına neden olabilecek şey bir cenaze töreninde virüslü bir cenazeyi yıkayanlara bulaşan virüs olabilir.

ebola virus[4]

Ormansız kalmış bir ülke

Vox’tan Brad Plumer’ın haberine göreyse ebola virüsünün yayılmasının nedeni orman alanlarının azalması nedeniyle kendine insanlar arasında yeni bir habitat kuran yarasaların nüfusunun artması olabilir. Örneğin sadece Liberya’da 40’dan fazla tehlike altına canlı türüne ev sahipliği yapan ormanların yarısından fazlası endüstriyel ağaç kesimi için satılmış durumda.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) verdiği bilgiye göreyse Sierra Leone’de ormansızlaşma öyle bir boyuta ulaştı ki 2018 yılında ülkede hiçbir ormanlık arazi kalmayacağı tahmin ediliyor. Şu anda sadece yüzde 4 oranında orman varlığına sahip olan ülkenin sonunu getirense ısınma ihtiyacını karşılamak için kesilen ağaçlar oldu.

Uzmanlar, ormanlık alanların yok olmasının insanlar ve hayvanlar arasında daha yakın temasa neden olduğunu, bunun da virüs gibi bulaşıcı hastalıkla söz konusu olduğunda ölümcül olabileceğini belirtiyor.

(The Vox/ Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.