EnerjiManşet

Danimarka’da rüzgar enerjiden yana esiyor

0

Enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını yenilenebilir enerjiden sağlayan Danimarka’dan güzel haber: Enerji Bakanı Rasmus Petersen’in yaptığı açıklamaya göre denizlere kurulmuş olan rüzgar panelleri ülkenin en ucuz enerji kaynağı haline geldi.

offshore-wind-turbines

Yapılan yeni araştırmaya göre, rüzgar panelleri 2016 itibariyle kömür ve doğalgaz maliyetinin yarısına kadar düşecek ve bir kilovat saati 4 cent’e denk gelecek.

Danimarka’nın hedefi 2050’de enerjisinin yüzde 100’ünü rüzgar, güneş, jeotermal, atıkların dönüşümü gibi kaynaklardan elde etmek.

Enerji Bakanı Petersen’ın “Bugün rüzgar enerjisi, bu alanda çalışan araştırmacılar, şirketler ve siyasiler sayesinde en ucuz enerji kaynaklarından biri. Yenilenebilir enerjiyi başat hale getirmek için uzun vadeli ve istikrarlı bir emerji politikasına ihti yacımız var” açıklaması, Avrupa’da gittikçe yükselen yenilenebilir enerji politikalarının geleceği noktayı işaret eder nitelikte. Rüzgar enerjisini enerji ihtiyacının büyük bir öğresi haline getiren ülke gini, Avrupa’da özellikle İtalya , İspanya ve Almanya’da da günei ve rüzgar gibi enerji türlerine eğilim artıyor.

Yenilenebilir enerji konusunda bir danışma kurumu olan ECLAREON’un hazırladığı bir rapora göre söz konusu üç ülkede özellikle güneş enerjisi fosil yakıtlarla baş başa gitmeye başladı. Almanya yenilenebilir enerji ekonomisinde büyük paya sahip olurken onu İtalya ikinci sırada izliyor. Fransa ve Çin dördüncü sırada pazar payını paylaşırken, İngiltere ve Japonya altıncı sırada.

(tcktcktck.org/ Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.