LGBTİ+Manşet

Trans kadınlara polis şiddeti Mersin’de protesto edildi

0

Mersin 7Renk, polisin trans kadınlara saldırmasını protesto etti, “Alışın gitmiyoruz. Onurumuz için sokaklarda yürümeye devam ediyoruz” dedi.

mersinpoliasaciklama4

Aralarında Mersin 7 Renk LGBTİ aktivistlerinin de olduğu 7 trans kadının polis işkencesine maruz kalması Mersin’de protesto edildi. Mersin 7 Renk LGBTİ’nin çağrısıyla saldırının gerçekleştiği İstikbal Durağı’nda bir basın açıklaması düzenlendi.

“Şiddet var” pankartı açan aktivistler, dernekten İstikbal Durağı’na kadar, “Trans cinayetleri politiktir” ve “Transfobik devlet hesap verecek” sloganlarıyla yürüdü. Eylemde aralarında “Hepimiz dönmeyiz ayol”, “Nefret vuruyor, devlet uyuyor”, “Ölüyoruz, haberin var mı”, “Her gün bir cinayet, faili devlet” ve “Yeter artık nefretin, öldürmekle bitmedim” yazılı dövizler taşındı.

mersinpolisaciklama3

Saldırıya uğrayan trans kadınlardan Ece Yiğit’in okuduğu basın açıklamasından satır başları şöyle:

“22 Temmuz günü saat 22.30 civarında İstikbal Durağı’nda bekleyen 7 trans kadın arkadaşımız polisin biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Polis keyfi bir biçimde arkadaşlarımıza, “Buradan gidin lan” diye hakaret etti. Hakarete tepki gösteren bir vatandaş da polis şiddetinden nasibini aldı! Ve ardından işkence başladı. Bir kez daha yineliyoruz: Bu bir sokak işkencesidir! Geceler de sokaklar da; gündüzler de caddeler de bizimdir!

“Biz “Buradan gidin lan” laflarını yakından tanıyoruz. Ülker Sokak’tan, Eryaman’dan, Avcılar’dan biliyoruz bu lafları. 1980 askeri darbesinde trenlerle şehir dışına atılan trans kadınlardan biliyoruz. Şehirleri bize dar eden; varlığımıza, kimliğimize yönelen bu saldırıları çok yakından tanıyoruz. Ve bir kez daha haykırıyoruz: Buradayız, alışın gitmiyoruz!

“İşkencesi polisler yargılanmalı”

“Arkadaşlarımıza saldıran polislerin derhal cezalandırılmasını talep ediyoruz. Karakolda tutanak dahi tutmayan, işkence amacıyla arkadaşlarımızı darp eden Emniyet yetkilileri yargılanmalıdır. Polisin görevi bizleri korumaktır; trans kadınlara şiddet uygulamak değil. Sokakta şiddete maruz kalmayı kabul etmiyoruz! Şiddetin belgelenmemesi için tutanak tutmayan adaleti reddediyoruz. MOBESE kayıtlarının incelenmesini talep ediyoruz.”

(Kaos GL/ Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.