EnerjiManşet

Hindistan kömürden alıp güneşe verecek

0

Hindistan Ekonomi Bakanlığı, ulusal ölçekte planladığı yenilenebilir enerji programına fon oluşturmak için kömüre vergi konacağını açıkladı.

Coal_lump

Hindistan, 2022 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesini 22 bin MW’a çıkarmayı planlıyor. Yanı sıra 4 bin MW’la dünyanın en büyük güneş panelleri,  ülkenin ırmaklarını güneş panelleriyle kaplamak ve rüzgar enerjisi için ulusal ölçekte bir kalkınma programı kurmak planlar arasında.

Hükümet, uzun soluklu bir yenilenebilir enerjiye geçiş programı için gerekecek yüklü parayı kömür madeni sektöründen sağlamaya kararı verdi. Ülkede çıkarılan ya da ithal edilen her metreküp kömür için şirketlerden ve ithalatçılardan alınan 50 rupi vergi iki katına çıkarılarak 100 rupi oldu.

Ulusal Temiz Enerji Fonu’na aktarılması amacıyla yükseltilen vergiyle, 2015 yılının sonuna doğru 1.000 rupi (167 milyon dolar) kaynak sağlanması bekleniyor.

Toplanacak fon, güneş paneli gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra çevre koruma projeleri ile temiz enerji sektöründeki araştırma-geliştirme faaliyetleri için de kullanılacak.

Öet yandan, çevre programı kapsamında, ülke tarihinde ilk defa sadece bir nehri, Ganj Nehri’ni temizlemek için bir bakanlık kuruldu. Yıllardır kirlilik sorunuyla karşı karşıya olan, ülkenin can damarı bu nehri temizlemek için kurulan bakanlığın fonu da kömür vergilerinden sağlanacak.

Uzmanlar, kömür vergisinin 12 aylık sürede $1.2 milyar dolarlık getirisinin olacağını belirtiyorlar.

(CleanTechnica/ Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.