Hayvan HaklarıManşet

Kediye işkence davası görüldü

0

Geçtiğimiz Şubat ayında, Eskişehir’de 20 yaşındaki M.C.A. isimli üniversite öğrencisi tarafından önce bıçaklanarak, daha sonra damacana ile ezilerek öldürülen “İLETKİ” isimli kedi ile ilgili, sanık hakkında üç yıla kadar hapis istemi ile açılan kamu davasının ilk duruşması Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, duruşmaya gelmeyen sanığa davetiye çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 11 Kasım 2014 tarihine erteledi.

baskentte_hayvan_haklari_eylemi_h10272

Sanık M.C.A. hakkında şikâyetçi olan birçok vatandaşın dinlendiği duruşmada, çeşitli barolara mensup hayvan hakları komisyonu üyesi avukatlar, STK temsilcileri ve hayvan hakları savunucuları da hazır bulundu. Sanık M.C.A. ise duruşmaya katılmadı.

Talimat ile ifadesi alınan sanık M.C.A’nın, ifadesinde iddianamede kendisine yöneltilen suçu işlediğini kabul ettiği görüldü. Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı’na mensup barolar ve Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO), Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER), Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS) ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği de suçtan zarar gördükleri gerekçesi ile davaya müdahillik taleplerini mahkemeye iletti. Mahkeme, baroların ve derneklerin müdahillik taleplerini reddederken davanın müştekilerinin katılma taleplerini kabul etti.

“Yürürlükteki kanunda da tasarıda da hayvanlar hâlâ birer mal”

Davaya müdahillik talebinde bulunan Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği ile Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden açıklama yapan Burak Özgüner “Birkaç ay önce yaşanan bu olay karşısında, tüm Türkiye ayağa kalktı. Ancak her zaman olduğu gibi bu cinayet de unutulup gitti. Mahkeme ne karar verirse versin, sanık ve benzer fiillerin failleri, katiller bizlerin vicdanında zaten mahkûmdur. Son derece sadist duygularla işlenen bu cinayetin ardından gündeme gelen Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği yasa tasarısı şu anda TBMM Genel Kurulu gündeminde. Ancak gündemde olan tasarı, bu tür suçların caydırıcı bir yaptırımla sonuçlanmasını sağlamaya dahi yetmiyor, hatta tasarıdaki son derece ucu açık maddeler nedeni ile tasarının yasalaşmasından, hayvanların korunamayacağı, kolaylıkla öldürülebileceği gerekçesi ile ciddi endişelerimiz var. Yürürlükteki kanunda da gündemdeki tasarıda da Türkiye’de hayvanlar hâlâ birer mal. Bir hayvanı öldürmek ile başka bir savunmasız insanı öldürmek arasında hiçbir fark yok. Hepsi birer yaşam hakkı ihlâli. Adı ‘hayvanları koruma’ olan bir kanun ve bununla ilgili tasarı dahi, hayvan haklarını değil, insan menfaatini gözetiyor. Bu zihniyet değişmediği sürece bu davadakine benzer olaylar yaşanmaya, hatta artmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.