DünyaManşet

Vatandaşlar ‘Hippi ülkesini’ satın aldı

0

Kopenhag’da bulunan ve kendine has kurallarla yönetilen Christiania bölgesi bundan böyle bölge sakinlerinin resmi malı. Ortaklaşa oluşturdukları ‘Christiania Özgür Devlet Fonu’ ile Danimarka’ya yaklaşık 70 milyon Kron ödemeyi kabul eden bölge halkı yüz ölçümü 34 hektar olan Christiania’yı satın aldı. Devir teslim töreni 1 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek.

Entering-EU

‘Hippi ülkesi’ olarak bilinen Christiania, Danimarka devletiyle girdiği hukuk mücadelesini geçtiğimiz aylarda kaybetmiş ve kurulu olduğu toprakların mülkiyetinin Kopenhag Belediyesi’ne ait olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı. Bölge halkı, Kopenhag’ın merkezine yaklaşık 10 dakika mesafede olan 34 hektarlık ‘ülkelerini’ dev inşaat şirketlerine kaptırmamak için Christiania’yı Danimarka’dan satın almaya karar verdi. Bunun için Christiania Özgür Devlet Fonu adı altında özel bir fon oluşturan bölge sakinleri Danimarkalı yetkililerle ile pazarlığa girdi. Zaman zaman olayların çıktığı ve sert tartışmaların yaşandığı pazarlık sürecinden sonra iki taraf nihayet anlaşmaya vardı. Buna göre Christiania halkı, Danimarka’ya 51,8 milyon kronu peşin para ve ilk 3 yıl için yıllık 5,3 milyon kron kira bedeli ödeyecek.

1 Ekim gerçekleştirilecek devir teslim törenine Danimarka hükümetini temsilen İmar, İskan ve Enerji Bakanı Martin Lidegaard katılacak. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Danimarka ile Christiania arasında 40 yıldır devam eden mücadeleyi halat çekme yarışına benzeten Bakan Lidegaard, “Danimarka devleti ile Christiania arasında 40 yıldır devam eden halat çekme yarışı nihayet sona erdi. Artık yeni bir sayfa açıyoruz ve bu yeni sayfanın hem Christiania hem de Danimarka toplumuna büyük mutluluklar getireceğini düşünüyorum.” dedi.

“Özgür Ülke” olarak bilinen Christiania komününde 850 kişi yaşıyor.1971’te askeri bir alanın işgal edilmesiyle oluşmuş olan bölge,1989 yılında oluşturulan yasayla özel statüye kavuşmuştu.2004 yılına kadar hint kenevirini yetiştirmenin yasal olduğu bölgenin bugün en önemli geliri turizmden geliyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.