Doğa MücadelesiManşet

Kuzey Ormanları Longoz’la omuz omuza

0

Kuzey Ormanları Savunması, Kırklareli’nin Demirköy İlçesine bağŸlı İğŸneada Beldesi, BeğŸendik Köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan termik santral projesini çadır kampı kurarak protesto etti.

KOS 1

İğneada’daki Longoz ormanları Cumartesi günü sabah saatlerinde otobüslerle İstanbul’dan İğneada’ya hareket eden yaşam savunucuları öncelikle İğneada Meydanı’na bir eylem düzenledi.

Kampa üç gün kala kaymakamlık tarafından kamp alanının hiç bir gerekçe gösterilmeden Kuzey Ormanları Savunması’na yasaklanmasının protesto edildiği eylemde “ne nükleer ne termik, yedirmeyiz ey Tayyip”, “termik santral istemiyoruz” ve “abe siz ayırdır, orman kesmeler falan” pankartları arkasında yürüyüş gerçekleştirdi.
Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını okuyan Erol Babaoğlu “rantçı bezirganların” tüm yasaklama girişimlerine inat vazgeçmeyerek kadim Istrancalar’a, İğneada halkının yanına geldiklerini belirtti. Açıklamada ayrıca Trakya’da katledilen doğal zenginlikler ve İstanbul’daki yeşil alan ve kıyıların, 3. Köprü, 3. Havalimanı, yüzlerce doğa düşmanı beton projeyle yok edilmesi tehlikesiyle bütün Marmara’nın rant uğruna tarihin en büyük kıyımını yaşadığı vurgulandı.

Pınarhisar Köyü'nde mola

Pınarhisar Köyü’nde mola

Ardında İğneada’ya 14 km uzaklıkta Beğendik Köyü sahilindeki kamp alanına geçen eylemciler yeryüzü sofrasının ardından kamp ateşinin etrafında forum gerçekleştirdi.

Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başar Alipaça, çevre tehlikesinin sadece mega projelerle sınırlı olmadığını, İğneada’dan Ağva’ya, Yalova’ya kadar tüm Marmara’nın ve doğasının büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan da konuşmasında İğneada’nın eşsiz ekosistemine, doğasına haksızlık edildiğini, Avrupa’nın en önemli kuş göç yollarından birine ev sahipliği yapan bölgedeki çevre insiyatiflerinin seslerinin duyulmadığını belirterek Kuzey Ormanları Savunması ve yaşam savunucularının mücadeleyi sahiplenmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Kuzey Ormanları Savunması İğneada Kampı pazar günü Longoz Ormanları’nda yürüyüşle sonlandı.

KOS5

İğneada’da yapılan basın açıklamasından satır başları şöyle:

“İğneada halkı! Sen binlerce yıldır sakinliğini, güzelliğini koruyan bu doğal limanda, şimdi doğa katili rantçıların termik, nükleer dayatmalarıyla, çekilen suyunla eşsiz longoz ormanlarının, kuşlarının, balıklarının, bitkilerinin rant uğruna yok edilmesi tehlikesiyle karşı karşıyasın. Sen Saray’da kuarsit madenlerinin, Ergene nehrinde zehirli atıkların, tüm Trakya’da taş ve maden ocaklarının eşsiz güzelliklerini ve zenginliklerini katletmesi tehdidiyle karşı karşıyasın. Biz, İstanbul’dan gelen kardeşlerin, çocukların, dostların, şehrimizin elimizde kalan son doğal varlıklarının, ormanlarının, koruluklarının, bütün yeşil alanlarının ve kıyılarının, 3. köprüyle, 3. havalimanıyla, yüzlerce doğa düşmanı beton rant projesiyle yok edilmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Sadece İğneada değil, sadece İstanbul değil, Ağva’dan Sapanca’ya, Bursa’dan Yalova’ya bütün Marmara aynı rantçı bezirganların çıkarları, rantları uğruna tarihinin en büyük kıyımını yaşıyor.”

KOS3(kuzeyormanlari.com/Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.