Ekolojik Yaşam

“Evimizi karıncalar bastı, ne yapmamızı önerirsiniz?”

0

antSoru

Sevgili Güneşin,

Evimizi karıncalar bastı. Kış kış nereden çıktılar diyeceğim, kış mı geldi diyeceksiniz. Haklısınız. Dışarısı 20 derece. Bu dönem karıncalarla birlikte yaşıyoruz evde. Ara sıra da hamam böceklerimiz oluyor. İlaç kullanma taraftarı değilim. Kaldı ki evde çocuk var. Ne yapmamı önerirsiniz? Yiyeceklerimizi paylaşmak sorun değil. Ortak yaşam alanlarında birlikte yapamıyoruz.

Rumuz: Beetlejuice

Yanıt

Sevgili Beetlejuice,

Karıncaları evinde isteyen bir ben varım galiba! Kime sorsam aynı sorundan muzdarip.

Karıncalar bir evi seçtiyse ve eğer ev sahibi onları zehirlemek istemiyorsa işi zor, bunu bir kenara koyalım. Ben zaten zehirleme önerisi yazmam. Karıncaların değil hamamböceklerinin bile zehirlenmesine karşıyım!

Bi kere evinizi karıncalar bastıysa hele bir de çocuk varsa, bence bunun keyfini çıkarın. Mükemmel bir gözleme alanı , doğa ayağınıza gelmiş demektir. Hemen çoccuğunuzla birlikte karıncaları izleyin, nereden giriyorlar, hangi yolu takip ediyorlar, nerelerde toplanıyorlar, kaç hat halinde yürüyorlar? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalışın. Karıncaların sardığı bir gıda öbeğinin yerini değiştirin mesela, karıncaların koordinasyonunun nasıl bozulduğunu gözleyin. Ardından karıncaların yeri değişen gıdanın yeni yerini bulması ne kadar vakitlerini alıyor? Bu soruların cevapları çok önemli.

Olmadı mı?

O zaman şöyle yapalım: Bu gözlemleriniz neticesinde karıncaların evinizdeki rotasını keşfettiyseniz girişleri kapatmayı deneyiniz. Bunun için macun, sakız, formika tutkalı ile karıştırılmış talaş kullanabilirsiniz. Bu rota üzerine ve giriş çıkış yerlerine sirkeli su, nane yağı damlatılmış su püskürtün veya kırmızı biber serpin. Bakalım işe yarıyor mu?

Ek olarak, karıncaların hoşlanacağı tadları, ekmek kırıntıları (ki çocuk olduğunu söylüyorsun, elinde ekmeklerle her yerde dolanıyordur o), meyve parçaları, oraya buraya bulaşmış meyve suyu gibi yapışkan şekerli ama görünmeyen lekler, kuruyemiş kabukları, susam gibi yağlı tohumlar… Bütün bunları çok dikkatli şekilde izole etmeniz gerekir. Bu da sürekli heryeri temizlemeniz anlamına gelecektir. Sirkeli su ile silebilirsiniz. Zira karıncaların koku alma duyuları sanırım hayal ötesi!

Meyve dolu kapları örneğin su dolu daha büyük kapların içine oturtabilirsiniz. Karıncalar suyu genellikle aşamazlar (genellikle diyorum, çünkü suyu aşabilenleri de çıkıyor arada)…

Ve son olarak, karıncalarla savaşmayın, barışın!

Kolay gelsin.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.