Doğa MücadelesiManşet

Kamilet’te hukuksuz yola ceza çıktı

0

Artvin İl Özel İdaresi, Kamilet Vadisi’ne usulsüz bir şekilde yapılan HES yolunu ikinci kez mühürledi ve İmar Kanu’nun 32. Maddesine aykırı hareket ederek, mührü söken ve yol inşaatını sürdüren Orta HES projesi’nin sahibi MNG firması, yapı müteahidi ve şantiye şefine ayrı ayrı olmak üzere 2,719 ,41 TL para cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Artvin İl Encümen’ne sevk edilen dosya onanırsa 8 bin 157 TL. para cezası verilmiş olacak.

kamilette_hes_yollarina_gecit_yok_h8070

Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreter Orhan Yazıcı ve Artvin Vali yardımcısı Yılmaz Kurt imzasıyla hazırlanan yazıya göre mühürleme süreci şöyle gelişti:

“HES projesi kapsamında yapımına başlanan HES yol inşaatı, kurumumuz tarafından 8 Mayıs 2014′te mühürlendi. Ancak ilgililer tarafından mühürlenen yol inşaatıın yapımına devam edildiği iddia edildi. 19 Haziran 2014′te yerinde iceleme yapılarak, HES yolu’nun izinsiz yapılıp yapılmadığı, mühürleme işlemi yapılıp yapılmadığı kontrol edildi. İzinsiz olduğu tespit edilen inşaatı ikinci kez mühürlendi. Ancak Orman Bölge Müdürlüğü, verilen izinde ısrar edinece, Artvin İl Özel Edare, hukuk müşavirliğine yazıyla görüş sordu. Müşavirlik, “Daha önce yine Kamilet Vadisi’nde prodjelendirilen Taşlıkaya HES projesi için yine Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ‘sondaj ulaşım yolu’ izni vermiş olduğu ancak Rize idare Mahkemesi, ‘HES ve yol bir bütündür, imar planı onaylanmadan yola izin verilemez’ gerekçesiyle bu izni iptal ettiğini bildirdi.

Tehlike altındaki 34 karasal bölgeden biri

Gelen görüş yazısına istinaden tespit edilen yol çalışması hakkında imar kanunun 32. maddesine aykırılık nedeniyle proje sahibi firmaya, yapı müteaihidine ve şantiye şefine ayrı ayrı olmak üzere 2,719 ,41 TLM para cezasıyla cezalandırılmasına, İl Özel İdaresi’nin 26. Maddesi gereği konunun Artvin İl Encumeninde görüşülerek karara varılması istendi.”

Arhavi Doğa Platformu Sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç karar ve sürecini şöyle değerlendirdi; ” Yol yakınken MNG firmasını Kamilet Vadisi gibi bir vadiyi tahrip etmeden bu projeden vaz geçmesini talep ediyoruz Açtığımız Orman izni iptal davasının da lehimize sonuçlanacağını düşünüyoruz. Kamilet Vadisinin bir an önce koruma statüsünün belirlenmesini ve eko turizm vb faaliyetler için ayrılmasını, bu şekilde insanlığa hizmet vermesini istiyoruz. Çünkü Kamilet Vadisi, Dünya’nın tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden biri. Yaklaşık 1100 bitki ve biyolojik çeşitlilik açısından da Türkiye’nin en önemli havzalarından biri. Bu vadide yetişen bitkilerin yüzde 40’ı tıbbi nitelikte.”

(08artvin.com/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.