EnerjiManşet

Japonya’da nükleersiz yaz

0

Kyushu Elektrik’in iki reaktör için emniyet-güvenlik kontrollerini yaptırmakta gecikmesi, Japonya’nın 2011’deki nükleer kazadan sonra ilk defa bu yaz dönemini nükleer enerji olmadan geçireceği anlamına geliyor.

sendaireactors

Kagoshima Eyaleti’ndeki Sendai Nükleer Sanatrali’nde faaliyetine son verilen reaktörlerin tekrar çalıştırılması amacıyla Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA)’na 24 Haziran tarihinde ilgili evraklar sunulmuştu.

NRA, Kyushu Elektrik tarafından işletilen bu iki reaktörün faaliyete geçip geçmeyeceğine dair nihai kararını Temmuz başında açıklayacak.

Bununla birlikte bu değerlendirme süreci tesis tasarımı ve kaza acil durum planları gibi bazı başka konularda da daha sert tedbilerin alınması için NRA’nın onayını şart koşuyor ve NRA’nın , Sendai’deki kapsamlı değerlendirme sürecini Ağustos ayı içinde tamamlaması bekleniyor.

Öte yandan nükleer santralin faaliyetlerine tekrar başlamadan önce işletime uygunluğunun test edilmesi ise 1-2 ay sürecek ki bu durum, Kyushu Elektriğin tüm diğer şartlara uygunluğu sağlasa bile yerel yönetimlerin onayını alarak işletme faaliyetlerine en erken Eylül’de başlayabileceği anlamına geliyor.

Halihazırda, NRA’nın Sendai Nükleer Santrali’ni tekrar çalıştırmak üzere gerçekleştirdiği kontroller ülkedeki diğer tüm nükleer santrallerin kontrol programının ilerisinde olduğu için kontrolleri tamamlandıktan sonra ilk olarak bu santral işletiliyor olacak.

Kyushu Elektrik Nisan sonunda NRA’ya tekrar başvuru yapmış ve fiiliyatta 42 uygunsuzluk bulunmuştu .İyileştirme programına göre sözkonusu 42 uygunsuzluğun Mayıs ayı sonunda giderilmesi gerekiyorduysa da bu uygunsuzlukların giderilmesi planlanandan daha fazla zaman aldı .

Nükleer enerjiden yoksun kalan Japonya halkı enerji tasarrufunu nasıl yapacağını çok iyi bidiği için devlet herhangi bir enerji kısıtlamasına gitme gerekliliği de görmüyor . Esasen Japonya’da nükleer santraller tekrar işletilmediği sürece ve nükleerden boşalan yer de yenilenebilir enerji ile doldurulduğu sürece halkla hükümet arasındaki enerji kavgası da duracağa benziyor . Bu durum Başbakan Abe’ye rağmen Japonya’nın nükleer enerjiye ihtiyaç duymadığının ve nükleer enerjiye yer vermeyeceğinin kanıtıdır.

(Safeenergy.org/asahi.com/Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.