ManşetTarım-Gıda

Mevsim anormallikleri organik tarım üreticilerini de vurdu

0

İklim değişikliğine bağlı mevsim anormallikleri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarım verimliliğine darbe vurdu. Organik tarım yapan çiftçiler aşırı yağışlar ve kuraklığın rekolteye zarar vereceği konusunda endişeli.

tarım

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin hazırladığı “2013-2014 Yılı Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu”, kuraklık,don ve sel nedeniyle tarımda ciddi kayıpların söz konusu olduğunu, bir kez daha gözler önüne serdi.

Küresel iklim değişikliğine bağlı mesim anormallikleri en fazla organik tarım yapan üreticiyi etkiliyor.Çünkü organik tarımda esas olan, bitkiye istediği ve gereği kadar su vermek .

shutterstock_72539902

Ege Bölgesinde, Kuşadası/ Davutlar’da organik tarım yapan Gürsel Tonbul, kışın ve erken ilkbahar yağması gereken yağmurların yağmaması, buna karşılık geç ilkbahar ve özellikle Haziran’da yağan yağmurların fayda getirmediği gibi, kuraklığın üzerine yeni sorunlar eklediğini; ekinlerde ve hayvanlar için ekilen kaba yemde çok ciddi rekolte ve kalite kaybına yolaçtığını söylüyor.Ege bölgesi’nin vazgeçilmezi zeytin ve üzümde de durum hiç farklı değil.Zeytin ağaçlarının ve bağların tane tutum zamanı yağan –alışılmadık şiddette ve zamansız-yağmurların oluşturduğu fiziki zarara ek olarak, sıcak ve nemli hava mantari hastalıklara yol açmış. Kimyasal kullanmadıkları için mantar ve böcekle mücadelede çok zorlandıklarını belirten Tonbul, aynı şeyin özellikle domates gibi tarla sebzelerinde ve meyve bahçeleri ile narenciyede de yaşandığını vurguluyor. Tonbul, normal koşullarda Ağustos ayında sıkıntı yaratan Akdeniz meyve sineği için şimdiden alarm halinde olduklarına dikkat çekiyor.

Bursa Karacabey’den Şaban Burhan da aşırı yağışlardan dertli.Son bir ayda çileğin yüzde 80’i, kirazın %90’ı kullanılamaz hale gelmiş.Nisan yağmurları mayıs-haziran döneminde “aşırı” yağdığı için zeytinde de ürün kayıplarının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu söyleyen Burhan,hayvan yemi,buğday ve arpanın da aşırı yağışlar nedeniyle fazla büyüdüğü ve “yattığına” dikkat çekiyor.

İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Binkılıç köyünde organik sebze ve yeşillik üreten Nazan Kurtan ise zamansız ve aşırı yağışlardan şikayetçi.Fazla yağış nedeniyle sebze ve yeşilliklerin yapraklarında sararma; özellikle fasülye çeşitlerinde de mantar hastalıkları artışına dikkat çeken Kurtan,iş gücü bakımından zorlandıklarını,kazamadıkları tarlaların yağışlar nedeniyle ot içinde kaldığını belirtiyor.

(Buğday/ Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.