DünyaManşet

Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağın grup kurma umudu suya düştü

0

Aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu’nda grup kurma teşebbüsü suya düştü. Fransa ‘Ulusal Cephe’ lideri Marine Le Pen ve aşırı sağcı ‘Özgürlük Partisi’ lideri Hollandalı Geert Wilders dışındaki partiler grup fikrine yanaşmadı.

marine

Wilders, Hollanda basınına yaptığı açıklamada, parlamentoda grup kurmak için gerekli olan “yedi farklı ülkeden üyeye sahip olma” kriterine ulaşamadıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde  Fransa’da beklenmedik bir başarı kazanan Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in ortaya attığı grup kurma fikri için Hollanda’nın Özgürlük Partisi’nin yanı sıra, Avusturya‘nın ‘Özgürlük Partisi’, İtalya‘nın ‘Lega Nord’u ve Belçika‘nın ‘Vlaams Belang’ partisinin ismi geçmişti.  Yanı sıra Polonya‘dan ‘Yeni Sağ Kongresi’ (KNP) de olası adayları arasından görülüyordu. Fakat KNP’nin 72 yaşındaki lideri Janusz Korwin-Mikke‘nin aşırı sağ partiler için bile radikal bir tercih olabileceği konuşuluyordu, zira KNP’nin parti programları arasında kadınlara oy hakkının sona erdirilmesi de var.

Özgürlük için Avrupa Birliği (EAF) adı verilmesi düşünülen grubun amaçları parlamentoda daha fazla güç ve ekonomik gelire sahip olmaktı.

Grubun kurulamaması üzerine Avrupa Parlamanetosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Ska Keller, facebook sayfasından yaptığı açıklamada aşırı sağın bir araya gelememesinin sevindirici bir gelişme olacağını bellirtti: “Avrupa’yı yeniden şekillendirmeye çalışan ulusalcılar bozguna uğradı. Ayrıca tüm problemlerimizin Avrupalılık seviyesinde çözülmesi gerektiğini de anlamış oldular. Parlamentoda açıkça ırkçı, seksist, anti semitist ve islamafobik fikirlerin yer almayacak olması sevindirici. Yine de insanları, bu partülerin bugünle ilgili bir çözümü olmadığı konusunda ikna etmeliyiz.”

(euobserver.com/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.