EnerjiManşet

Almanya 2030’da Rus doğalgazından kurtuluyor

0

Rüzgar SantraliAlmanya’da Yeşiller Partisi için Fraunhofer Enstitüsünce hazırlanan raporda Almanya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelip enerji verimliliğine ağırlık vermesi durumunda, 2030 yılında Rus doğalgazına ihtiyacın ortadan kalkacağı bildirildi.

Fraunhofer Enstitüsünce hazırlanan raporda Almanya’nın bugün Avrupa Birliği (AB) içinde Rusya’dan en yüksek miktarda doğalgaz ithal eden ülke olduğu vurgulanırken, geçen yıl 900 terrawatt/saatlik doğalgaz kaynaklı enerji tüketen Almanya’nın bunun 400 terrawatt/saatlik bölümünü Rusya’dan aldığı doğalgazla karşıladığına dikkat çekildi.

Almanya’nın rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermesi durumunda doğalgaza bağımlığının ciddi oranlarda düşeceğine işaret edilen araştırmada, “Enerjide dönüşüme hız verilirse, 2020 yılına gelindiğinde toplam doğalgaz ithalatı yüzde 16 oranında, 2030’a gelindiğinde yüzde 40, 2050’ye gelindiğinde de yüzde 85 azaltılabilir” tespitine yer verildi.

Raporda, binaların yalıtımı, akıllı teknolojiler gibi adımların önemine dikkat çekilirken, “Almanya’da yalnızca enerji verimliliği alanında alınacak önlemlerle, 2025 yılına gelindiğinde 110 terrawatt/saatlik doğalgaz ithalatına gerek kalmayacak, 2050 yılına gelindiğinde tasarruf edilen miktar 260 terrawatt/saate ulaşacak” denildi.

Yeşiller Partisi Grup Başkanvekili Oliver Krischer, yaptığı açıklamada, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine hız verilmesi durumunda 15 yıl sonra 400 terrawatt/saatlik doğalgaz ithalatına gerek kalmayacağını vurgulayarak, “Doğalgazda Rusya’ya bağımlığa 2030’da son verebiliriz” dedi.

Almanya’da tüketilen doğalgazın yüzde 70’inin, ev ve iş yerlerinin ısınmasında kullanıldığını vurgulayan Krischer, “Doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmak için en önemli adım enerji verimliliği. Doğalgaz tüketimini azaltmamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları gibi, diğer enerji türlerine yönelmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Avrupa ülkelerinin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Krischer, Polonya Başbakanı Donald Tusk’un Avrupa’da enerji birliği kurulması önerisini desteklerken, çözümün kömür gibi fosil kaynaklı enerji rezervleri değil, yenilenebilir enerji olması gerektiğini vurguladı.

Krischer, şöyle devam etti:

“Avrupa’da enerji birliği kurulması önerisini iyi bir fikir olarak değerlendiriyorum. AB ülkelerinin enerjide bağımlılığa son vermek için birlikte çalışması, birlikte çözüm bulması gerekiyor. Ancak çözüm kömür ya da hidrolik çatlatma yöntemiyle kaya gazı çıkarılması olamaz. Çünkü bunlar sorunlara çözüm getirmek yerine daha fazla sorunlara yol açıyor. Avrupa, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği yoluyla enerjide dışa bağımlı olmayan bir kıta haline gelmeli.”
Almanya’da geçen dönemlerde işbaşında olan hükümetlerin doğalgaz boru hattı projeleri nedeniyle Almanya’nın doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığının arttığını belirten Krischer, doğalgaz alınan ülkelerin çeşitlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Oliver Krischer, “Doğalgaz ithal edilen kaynakların çeşitlendirilmesi kesinlikle iyi bir yol ancak sonuçta o da tek başına bir çözüm getiriyor. Çünkü bir ülkeye bağımlı olmamak için bir başka ülkeye bağımlı hale gelmek de çözüm değil. Uzun dönemli bir çözüm için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji ile işe başlamamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

Yazete.com

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.