Doğa MücadelesiManşet

Yeniceşıhlar nöbeti devam ediyor

0

Mudurnu Yeniceşıhlar Köyü’nde, taş ocağına karşı başlatılan oturma eylemi devam ediyor. Taş ocağı inşaatı sırasındaki yol açma çalışmaları sırasındaki ağaç kesiminin önüne şimdilik geçildi; fakat köy halkı bölge doğasına zarar verecek projenin tamamen iptalini istiyor.

Adsız

Cansu Ayça Yamen, Ceren Kaymaz, Nalan Kaymaz ve Sena Akman isimli lise öğrencileri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yeniceşıhlar köyünü ziyaret ederek köylülerle konuştu, izlenimlerini yazıya döktüler.

Öğrencilerin görüştüğü köylüler, ‘cennete’ benzettikleri köylerinin geldiği halden şikayetçi; neden eyleme başladıklarını “Daha ilk günden suyumuzu kestiler, yolumuzu bozup yol yaptılar ineklerimizin ayakları yara oldu. Hayvanlarımızı otlatmaya gidemiyoruz. Biz köy halkı olarak ocak açılmasına karşı değiliz, açılsın ama ağaç olmayan yerler varken bizim yüz yıllık ağaçlarımızın olduğu yere açılmasına razı değiliz. Köyümüzü kirletmelerine, ağaçlarımızı kesmelerine izin vermeyiz. Canımızı koyduk bu yola!” sözleriyle anlatıyorlar.

Öğrencileri görüştüğü köyün en yaşlı direnişçisi ise “Kızım üzüntüden hastalandım ben. Köyün ortasına ocak mı yapılırmış? Her şeyimiz orada bizim. Vali bey geldi, kaymakam bey geldi onlar da kandırdılar bizi. Bizim zamanımız geçti ama çoluğumuz çocuğumuz var. Onlara bırakacağız biz bu köyü. Her türlü hastalığı yapar bu ocak. İstemiyoruz!” diyor.

Lise öğrencilerinin yazısı şöyle sona eriyor:

“Köyden ayrılmadan önce tüm baskılara, tüm zorluklara rağmen yeşili için, suyu için, köyü için direnen bu yüreği öpülesi insanların bizden de bir isteği oldu. ‘Yavrum, herkes geldi buraya, herkes kandırıyor bizi. Bunca ağacı kesmek bu kadar mı kolay? Biri de çıkıp demiyor ki bu insanların hali nice olur? Siz olsun yardımcı olun, sesimizi duyurun. İnsanlar gelsin, çayımızı içsin, bu cennet köyümüzü görsün. Yüreğimiz yanıyor’ Köye girerken buruk bir tebessümle selamladığımız pankartları, bu kez yüreğimizde kocaman umutlarla selamlayarak ayrıldık köyden.”

2 (1)

Projeyi arazisini pojede parçalı gösterip ÇED raporu almadan başlayan taş ocağı inşaatıyla ilgili olarak, Yeniceşıhlar Köyü’nden Mehmet Cantürk te üç aydır devam eden süreçte artık sonuç istediklerini, hiçbir siyasinin konuyla ilgili harekete geçmediğini vurguladı. “Ormanımızı kestirmek, suyumuzu kestirmek istemiyoruz; toz toprak içinde yaşamak istemiyoruz. Hayvanımızı meraya çıkaramıyoruz. Hasta engelli vatandaşlar dinamit patlamasından rahatsız oluyor, köyümüzde çocuğumuza onurlu bir miras bırakmak için mücadele ediyoruz. Bir şirketin çıkarına feda edilemez bu topraklar” açıklamasını yapan Cantürk, ağaçların kesimi Orman Müdürlüğü tarafından durdurulmuş olsa da henüz numaralandırılmamış fidanların söküldüğünü söyledi.

Yapılması planlanan taş ocağıyla ilgili hukuki süreç de devam ediyor. Maden projesinin ruhsatının iptali ve yürütmeyi durdurma kararı mahkemeye taşınmış, yürütmeyi durdurma davası reddedilince üst mahkemeye itiraz edilmişti. Şimdi hem bu davanın hem de ruhsat ,iptali davasının sonucu bekleniyor. Öte yandan köy sakinleri Bolu Valiliği hakkında da “madenin yol açacağı sorunları görmezden gelerek ÇED sürecine dahil etmemeleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

change. org sitesinden başlatılan imza kampanyası ise devam ediyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hitaben hazırlanan kampanyada bölge halkı, bölge mera alanlarının ve ormanlarının maden ocağa kurban gitmemesini talep ediyor. İmzalamak için tıklayınız. 

* Yazılarını ve fotoğraflarını Yeşil Gazete’yle paylaştıkları için Cansu Ayça Yamen, Ceren Kaymaz, Nalan Kaymaz ve Sena Akman’a teşekkür ederiz.

You may also like

Comments

Comments are closed.