GündemManşetTürkiye

İstanbul’dan bisiklet şenliği geçti

0

Festival-Posteri (433x640)
 Birleşmiş Milletler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu, İstanbul Valiliği, Bakırköy Belediyesi, Avrupa Bisiklet Federasyonu ve Bisikletliler Derneği işbirliğiyle düzenlenen İstanbul 1. Uluslararası Bisiklet Festivali, Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda başlamış ve “pedallar ilk gece Soma için dönmüştü”

Festival kapsamında bir araya gelen bisiklet sürücüleri, bugün de ”Dünya Çevre Günü” Kıtalar arası İstanbul Bisiklet gezisine katılarak, Boğaz Köprüsü’ nden geçti.

Sabah saatlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı önünde toplanan çok sayıda bisikletli, Boğaz Köprüsü’nün ardından Harem Üsküdar otoparkına kadar bisiklet sürdü. Yaklaşık on bin kişinin katıldığı Boğaz Geçişi etkinliğinde oldukça renkli görüntüler ortaya çıktı. Çocuklarıyla birlikte bisiklete binen ebeveynlerle, arkasında gezgin evlerini taşıyan bisikletçilerin yanı sıra Marilyn Monroe kostümleriyle tura katılanlar da vardı. Tabi ki bisiklet turunun en favori etkinliği boğaz köprüsünde öz çekim molasıydı.bt3 (640x480)
Kuzey Ormanları Savunması kalkanıyla pedal basan bisikletlilerin yanı sıra ”Lice’de katliam var” yazılarını bisikletlerine yapıştıran sürücüler de binlerce bisikletliyle birlikte turda yerlerini aldılar.

Etkinlik sırasında yolların bir şeridi bisikletlilere ayrılmıştı. Bazı otomobil sürücülerinin alkışlarla ve neşeli kornalarla desteklediği etkinlik sırasında bazı lüks otomobiller ile ciplerin tahammülsüzlüğü bisiklet sürücülerini oldukça huzursuz etti. Hatta bir otomobilin doğrudan bisikletlilerin üstüne direksiyon kırmasıyla iki bisikletli yaralandı.bt7

Her yıl on binlerce insanın ölümüne on binlercesinin yaralanmasına neden otomobil uygarlığının, gezegenimizi kirleterek verdiği zararları tarif etmeye bile gerek yok. Buna rağmen otomobil sürücülerinin bu kadar kibirli olmasını anlamak mümkün değil.

Etkinliğe ilişkin AA muhabirine bilgi veren Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Melih Arat, geçtiğimiz yıl 6 bin bisikletli sürücünün katıldığı etkinliğe, bu yıl 7 binin üzerinde katılım beklendiğini belirtti. Arat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bisiklet bir spor ve ulaşım aracı. Tüm dünyada bisiklet yollarının gelişmesi ile birlikte, bisikletle işine, okuluna giden insanların sayısı arttı. Aslında bu etkinlik, İstanbul’da ne kadar çok insanın bisikletle ulaşmak istediğinin bir göstergesi.”
Öğretim üyesi olarak da görev yapan Arat, 13 kilometrelik bu yolculuğun bisikletle yaklaşık 45 dakika sürdüğünü dile getirerek, İstanbul trafiğinde arabayla Taksim’den Harem’e bu sürede varılamayacağına da vurgu yaptı.

 

Yeşil Gazete-Haber Merkezi

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.