Hayvan Hakları

Hayvan hakkı örgütünden İBB’ye dava

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Sarıyer Kısırkaya’da inşaatını sürdürdüğü dev hayvan barınağı nedeni ile hayvan hakları aktivistlerinin tepkisi büyüyor. 60’a yakın STK’yı barındıran İstanbul Çevre Konseyi bileşenlerinden Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, söz konusu dev barınak ile ilgili olarak bugün İdare Mahkemesi’ne başvurarak İBB’den davacı oldu.

İBB’nin dev hayvan barınağının ‘Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 22. maddesindeki “arazi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar”ı karşılamadığı ve diğer ilgili mevzuat maddelerine aykırı olduğunu belirten Dernek, Nöbetçi İdare Mahkemesi’ye açılan davada barınak inşaatının durdurulmasını talep etti.

Dava dilekçesinde arazinin ulaşım zorluğu, rüzgarlara açıklık, su yoğunluğu gibi özelliklerine vurgu yapılarak arazi konusunda mevzuat hükümlerinin yerine getirilmediği vurgulanıyor.

Kadir Topbaş da davalık

Geçtiğimiz hafta, Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği de aynı dev barınak nedeni ile İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı, kamu görevlileri etik davranış ilkelerine ve etik yönetmeliğine aykırı davrandığı için Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na şikâyet etmişti.

Geçtiğimiz ay ise, aralarında ekoloji, kadın, engelli ve LGBTİ kuruluşlarının da olduğu 50’ye yakın STK, baro, platform, sendika ve hayvan hakları örgütü de ortak bir deklarasyon yayınlayarak, Sarıyer Kısırkaya’da inşası süren barınak ve benzerleri için “Modern bir ‘Hayırsızada’ örneği yaşamak istemiyoruz” açıklamasında bulunarak Kısırkaya’dakine benzer projelere tamamen karşı olduklarını açıklamıştı.

Dernek adına bugün davacı olan Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özgüner, “Mevzuata aykırı bir şekilde sürdürülen inşaatın durdurulması için İBB’yi defalarca uyardık, başvurular yaptık. Türkiye’deki hayvan bakımevlerinin ne şekilde kurulması ve olması gerektiğine dair yönetmelik hükümleri gayet açık. Ulaşımın olmadığı, yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmediği, hayvanların tecrit edileceği, haklarının gaspedileceği bu dev toplama kampını istemiyoruz. 20.000 köpek bir yana 1.000 köpek bile bu arazide bakılamaz, ihtiyaçlar karşılanamaz. İBB, 50 köpeklik barınaklarda dahi ne olup bittiğinden bihaber iken binlerce köpeğin sokaklardan toplanarak tel örgüler arkasına hapsedilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz“ dedi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.