EmekManşet

Türkiye dahil 24 ülkede işçiye hak garantisi yok

0

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ITUC) bu hafta yayımladığı işçi hakları indeksi, işçilerin çalışma koşulları ve haklarını suiistimal eden ülkeleri ortaya çıkardı. Kuzey Afrika ülkeleri, Çin ve Hindistan’la birlikte Türkiye de alarm veriyor.

harita

139 ülkenin işçi hakları karnesini ortaya seren, işçi haklarını koruyan sendikalardan oluşan Konfederasyon, 97 farklı kıstasla ülkeleri değerlendirdi. Değerlendirmede arasında işçilerin sendikaya girmesini kolaylaştırma, toplu iş sözleşmesi hakkını kazanabilme, yasal korumalara ve hukuki süreçlere dahil olma gibi etkenler bulunuyor.

Haritada kırmızıyla işaretlenmiş ülkeler uluslarası işçi hakları ve işçi güvenliği normuna en az uyan ülkeleri temsil ediyor. Ülkeler arasında ucuz işgücünün kullanıldığı, iş standardının düşük olduğu Çin, Hindistan gibi ülkeler var.

Indekse göre son 12 ayda en az 35 ülkenin devleti, işçiler güvenli iş koşulları, sigortalı iş ve demokratik haklarını istedikleri için işçileri gözaltına aldı ya da tutukladı. En az dokuz ülkede  işçilerin kaybedilmesi ya da öldürülmesi göz korkutmak amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. 139 ülkeden en az 87 ülkede ise işçilerin grev hakkı yok.

Öte yandan, raporun belirttiği kadarıyla Katar ve Suudi Arabistan gibi petrol zengini körfez ülkelerindeki işgücünün yaklaşık yüzde 90’ı hiçbir sosyal hakkı bulunmayan işçilerden oluşuyor. Raporda “çoğunlukla feodal esaret altında çalışan işçiler işçi haklarından muaf olarak çalışıyor.”

1’den 5’e kadar derecelendiren ülkelerden dördüncü dereceyi alan ABD’de ise sistematik ihllallerle birlikte ABD’deki çoğu işçinin durumunun Kuzey Avrupa’da çalışan işçilerden kötü odluğu vurgulanıyor. Güçlü işçi hakları standartlarına sahip ülkeler arasında ise Danimarka, Yunanistan ve Uruguay yer alıyor.

İndeksin derecelendirme sistemi ve örnek verilen ülkeler şöyle: 

1 – Hakların düzensiz ihlali: Danimarka ve Uruguay’ın dahil olduğu 18 ülke
2- Hakların tekrarlı olarak ihlali: Japonya ve İsviçre dahil olduğu 26 ülke
3- Hakların düzenli olarak ihlali: Şili ve Gana’nın dahil olduğu 33 ülke
4- Hakların sistematik ihlali: Kenya ve ABD’nin dahil olduğu 30 ülke
5-Hakların garantisi yok :Belarus, Bangladeş ve Katar’ın dahil olduğu 24 ülke
5+ – Yasaların askıya alınması nedeniyle hiçbir güvence yok: Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali’nin dahil olduğu 8 ülke

Türkiye, hakların garantisinin olmadığı ülkeler arasında yer alıyor.

(Washington Post/Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.