Doğa MücadelesiManşet

Maden için barajdan mı vazgeçiliyor?

0

İzmir Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapasite arttırımı ÇED davasının duruşması 27 Mayıs’da gerçekleşiyor. İzmir’in içme suyunu kaynaklara yakın olan madenin işletmesinin durdurulması için hukuki mücadele devam ederken, yine bu bölgede yapılması planlanan Çamlı Barajı planlanma raporuna da izin çıkmadı. Davayı açan EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı’ya göre bu durum, maden yapılması için şehrin su kaynağı olacak barajdan vazgeçilmesi anlamına geliyor.

efemçukuru-2

İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık % 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında olan Efemçukuru altın madeni, aynı zamanda yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin de arazisi içinde yer alıyor.

Yaklaşık 10 yıldır bölgeye yapılmak istenen Efemçukuru altın madeniyle ilgili olarak daha önce hazırlanan bilikişi raporlarında “yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleneceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımın sona erdireceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağı”gerekçesiyle madenin uygun olmadığı söylenmişti.

Çamlı Barajı planı sulara gömüldü 

 

Buna rağmen  maden 2011 Haziran’ından beri faaliyete devam ediyor.

Madenin devam etmesinin üzerine kapasite arttırma durumu gündeme gelince EGEÇEP, Efemçukuru’yla ilgili davalara bir yenisini eklemiş oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve maden şirketinin davalı olduğu duruşma öncesinde “Çamlı Barajı revize planlama raporunun onaylanmadığı” dava dosyasına eklendi.

Avukat Cangı, baraj planlanının onaylanmamasının, madenin ÇED raporu alabilmesi için yapıldığını düşünüyor: Yıllardır Çamlı barajı üzerinden itirazımızı gerçekleştiriyoruz ‘Çamlı Barajı’nı yaparsanız bu maden yapılamaz’ diye.  Şirket te barajı istemiyor. En son İZSU  revizyon planını yaptı gönderdi. Biz ÇED sürecine göre Çamlı Barajı yapılmaya başlanır diye beklerken revizyon planını kabul etmemiş .”

EGEÇEP, şehrin su sorunu yaşamasına da neden olacak kararla ilgili yerel yönetimlerin tepkisizliğini eleştirirken  27 Mayıs’taki duruşmaya İZSU’yu da müdahil olması için çağırdı.

(Gözde Kazaz/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.