İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin yeni kurbanları Bosna-Hersek ve Sırbistan oldu

0

Bosna-Hersek ve Sırbistan’ı vuran yüzyılın en büyük sel felaketinde ölü sayısı toplam 24’e yükselirken 1,2 milyon insanın selden etkilendiği açıklandı. İklim değişikliğine bağlı mevsim anormalliklerinin vurduğu ülkeleri şimdi başka bir tehlike bekliyor: Uzmanlar, heyelanlar sebebiyle mayın tarlalarındaki patlayıcıların yer değiştirmesinin de büyük tehlike oluşturacağı uyarısını yaptı.

bosna 2

Mayınları temizleme uzmanı Saşa Obradoviç olağanüstü durumun yakından takip edildiğini ve Bosna’da birçok köyün tehlike altında olduğunu söyledi. Obradoviç, “Şu ana kadar aldığımız bilgilere göre Doboy, Maglay, Olovo, Una-Sana Kantonu ve Posavina’nın en büyük tehlikede olduğunu söyleyebiliriz. Bosna-Hersek’teki Bosna, Krivaya ve Usora nehirlerinin kıyılarında bazı bölgelerde mayın tarlaları vardı. Suların taşınmasıyla büyük ihtimalle bazı mayınları da taşındı. Somut olarak Bosanska Krupa’da suların mayın ve değişik maddeleri sürüklediği rapor edildi. İnsanları uyarmak istiyoruz, patlayıcı madde veya mayın görürseniz panik yapmadan yetkililere haber verin” dedi.

Sel hayvanları da zor durumda bıraktı.

Sel hayvanları da zor durumda bıraktı.

40 saatte 4 aylık yağış

Bosna ve Sırbistan’ı vuran sel felaketi meterologların bildirdiğine göre 120 yıldır görülmemiş büyüklükte. Geçtiğimiz hafta Antartika bölgesinden gelen bulutların Bosna Ve Sırbistan üzerine bıraktığı yağış yaklaşık 40 saat içinde dört aylık yağış miktarına ulaşmıştı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Meteoroloji Merkezi, şehirden geçen Sava Nehri’nin 9 metreyi aştığını, fakat güvenlik sebeplerinden dolayı artık su seviyesini tam ölçemediklerini açıkladı.

Selin ölümcül etkisini yaşayan iki ülke de, Orta Avrupa’daki diğer ülkeler gibi  iklim değişikliğine bağlı mevsim anormalikleri karşısında her geçen yılda daha kırılgan oluyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2012 raporuna göre, Avrupa’da görülen sel frekansının sıklığının nereye varacağı tahmin edilememekle birlikte sıklığının gittikçe arttığı vurgulanıyor. Rapora göre, nehir taşmaları ve şehirlerdeki sel baskınları Avrupa için artık ‘olağanüstü’ felaketler olmayacak.

(Ajanslar/Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.