DoğaManşet

Avustralya’da binlerce koyun korkunç bir biçimde öldü

0

Avustralya’nın  Coonabarabran bölgesinde zehirli bir bitki yediği düşünülen binlerce koyun kafalarını taşlara çarparak öldü. Bu korkunç ölümün, bölgede artan ‘Darling Pea’ isimli zehirli bir bitkiyi yemeleri nedeniyle olduğu sanılıyor.

Avustralya’nın Yeni Güney Galler bölgesinde geçen ocak ayında orman yangını çıkmış ve uzun süren çabalar sonucu söndürülebilmişti. Hayvanların ölümüne neden olan zehirli bitkinin bu yangından sonra yayıldığı düşünülüyor.

Sydney Morning Herald’a açıklama yapan veteriner  Bob McKinno, koyunların zehirli bitkiyi yedikten sonra ‘sarhoş birine benzer hareketler yaptığını’ söyledi: “Bir süre sonra kilo kaybetmeye  başladılar. Depresyonda gibi görünüyorlardı, nereye bastıklarını bilmeden yürüyorlardı.”

'Darling Pea' bitkisi

‘Darling Pea’ bitkisi

Bitkinin etkileri zaman geçtikçe artmış; veteriner koyunlarla uğraşmanın ‘binlerce eroin bağımlısıyla uğraşmak gibi olduğunu” belirtiyor.

Avustralya’nın yerli bitkilerinden biri olan  çiçek görünümlü ‘Darling Pea’, uzun süre boyunca yendiği zaman öldürücü etkileri olan bitki metabolizma enzimlerine saldırıyor ve binlerce koyunda olduğu gibi merkezi sinir sistemini felç ediyor. Zehrin tedavisi bulunmuyor.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.