DünyaManşet

Almanya siyasetçilerinden Erdoğan’a:Miting yanlış ve uygunsuz

0

Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası kapsamında 24 Mayıs’ta Köln’de gerçekleştireceği miting Almanya siyasetçilerinin tepkisine neden oldu. Bazıları, kampanyanın Almanya’ya sıçramasını etik açıdan yanlış bulurken, bazı siyasetçiler de maden faciasında Erdoğan’ın gösterdiği üsluba rağmen Almanya’da miting gerçekleştirecek olmasını sorunlu buluyor.

erdoğan

“Erdoğan Soma’dan sonra basit bir seçim kampanyası yapamaz”

Almanya devlet televizyonu ZDF’ye konuşan Yeşiller Partisi üyesi Cem Özdemir, Türkiye’deki maden faciasının Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretini etkileyeceğini söyledi. Özdemir, “Erdoğan Soma faciasındaki davranışlarıyla bir çok Türk’ün derin acısını öfkeye dönüştürdü. Artık sadece basit bir seçim kampanyası yapamaz. İnsanlara çatmak yerine, matemi ve ekonomik sonuçları kabul etmelidir.”

Özdemir, “Maden ocağındaki güvenlik ihlallerini engelleyemeyen Erdoğan, bir de atom santralleri kurmak istiyor. Bu şeytanla danstır.” ifadesini kullandı.

Soma’daki facianın nedenlerinin araştırılması için bağımsız bir araştırma komisyonu oluşturulmasının zaruri olduğuna dikkat çeken Özdemir, sendikaların, maden işçileri ve muhalefettin de ilgili komisyonda yer almasını istedi.

“Eyaletimizdeki Türklerin başbakanı Erdoğan değil”

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider ise ziyaretin zamanlama ve içeriğini, yanlış ve uygunsuz bulduğunu söyledi. WAZ gazetesindeki haberde Schneider, “KRV, Erdoğan’ın seçim kampanyası için yanlış bir yer. Erdoğan’nın KRV’deki Türklerin başbakanı tavrını takınması kabul edilemez. Eyaletimizdeki Türklerin başbakanı, KRV Başbakanı Hannelore Kraft’tır, Erdoğan değil” ifadesini kullandı.

‘Biat şovu burada yapılamaz”

Almanya’da koalisyonun en küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU’nun Genel Sekreteri Anderas Scheuer ise Speigel Online’a yaptığı açıklamada, Erdoğan’nın biat şovunu Köln’de yapmaması gerektiğini dile getirdi. Scheuer, “Erdoğan seçim kampanyası savaşlarını Almanya’ya taşımamalı” diye konuştu.

CSU’nun Federal Meclis Grup Sözcüsü Gerda Hasselfeldt de, “Umarım Erdoğan Köln’deki toplantıyı suistimal ederek Almanya’daki Türkleri kendi amaçları için kullanmaya kalkmaz” dedi.

40 bin kişilik protesto mitingi 

AKP’nin Avrupa’daki lobi teşkilatı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği‘nin (UETD) 10. Kuruluş Yıl Dönümü için Köln’e gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sadece Alman siyasiler tepkili değil. Çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Erdoğan’ı protesto için hazırlık yapıyor. Protesto hazırlığındaki STK’ların başında Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) geliyor. AABF’nin çatı örgütü olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu AABK’nın Genel Başkanı Turgut Öker, “Bundan önce olduğu gibi Erdoğan’ı Avrupa’da ayak bastığı her yerde protesto edeceğiz” dedi. 14 Avrupa ülkesinde örgütlü olan AABK’nın düzenleyeceği protesto mitingine 40 bin kişinin katılması bekleniyor.

(İMC/Cumhuriyet/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.