ManşetSpor

Dostluk maçı 84 yıl sonra kaldığı yerden devam

0

Türkiye ile Yunanistan arasında Yunanistan topraklarında oynanan ilk dostluk futbol karşılaşması olarak bilinen ancak yağmur nedeniyle yalnızca üç dakika oynandıktan sonra tatil edilen Karşıyaka-Lailapas maçının kalan 87 dakikası, 84 yıl sonra yine Sakız Adası’nda yarın oynanacak.

24343067

1930 Nüfus mübadelesinde Türkiye ile Yunanistan arasında oynanan Karşıyaka-Lailapas arasındakş ilk dostluk futbol karşılaşması, Sakız Adası’ndaki sağanak nedeniyle yalnızca üç dakika oynandıktan sonra tatil edilmişti.  Maçının kalan 87 dakikası, 84 yıl sonra yine Sakız Adası’nda yarın oynanacak.

Kulüp yöneticilerinin kararıyla düzenlenen tekrar maçıyla ilgili  Sakız Adalı tarihçi ve yazar Yiannis Makridakis, yaptığı araştırmalarda Sakız Adası’na savaştan sonra yerleşen yaklaşık 40 bin Rum göçmenin kurdukları kültür dernekleri aracılığıyla Türk kıyılarına kayıklarla geçerek dostlarını ziyaret ettiklerini, böyle bir eğlence sırasında bir dostluk maçının düzenlenmesi fikrinin gündeme geldiğini belirtti.

“Türkiye’den 2 bin kişinin gelmesi bekleniyor”

Savaşın 8 yıl sonrasında yapılan bu ilk karşılaşmanın Atatürk ve Venizelos’un izledikleri yakınlaşma politikası çerçevesinde yapıldığını belirten Makridakis, yerel basının iki ülke yakınlaşmasının ilk etkinliği olduğu için Ada limanının Türk ve Yunan bayraklarıyla donatıldığını ve bir dizi etkinliğin de düzenlendiğini yazdığını ifade etti. Makridakis, yağmur nedeniyle maçın 3. dakikasında kesildiğini belirterek, “En sonunda yıllarca devam eden girişimlerden sonra dağılan Lailapas takımını 2009’da tekrar hayata geçirdik ve cumartesi günü Türk- Yunan dostluk maçı kaldığı yerden devam edecek. Umarım hava yine bozmaz” diye konuştu. Türkiye’den yaklaşık 2 bin kişinin gelmesi beklendiğini ve etkinlikler arasında bir de konser verileceğini söyleyen Makridakis, takımların 84 yıl önce giydikleri formaların aynısını yaptırdıklarını kaydetti. Makridakis, “Bu sembolik müsabakanın iki ülke halkının dostluğu açısından çok önemli bir boyutu var. Keza iki ülke ilişkilerini daha da yakınlaştıracak bu maçın her yıl dönüşümlü olarak yapılması için temaslarda bulunuyoruz. Yani şimdi tekrar bir araya geldik yine kaybolmayalım.”

24343187

“Bu müsabaka iki halkın beraberliğini sembolize ediyor”

Lailapas takımının teknik direktörü Mihalis Kottakis ise 2012 yılında takımın gönülü antrenörü iken Makridakis’ten Lailapas-Karşıyaka olayını öğrendiğinde büyük bir ilgi gösterdiğini ve yönetime yarıda kalan 87 dakikalık tarihi maçın tekrarlanması teklifini sunduğunu söyledi. Profesyonel bir takım olan Karşıyaka’nın ise bu teklifi çok büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirten Kottakis, “O andan sonra zaten projenin hayatta geçmesi için deliler gibi koşuyoruz” diye konuştu.

Kottakis, bu müsabakanın her iki ülke halkı için çok büyük sembolik önemi olduğunu belirterek, “Bu müsabaka iki halkın beraberliğini sembolize ediyor. Umarız bu, iki ülke ilişkilerinin iyileşmesi yönünde çok önemli bir adım teşkil edecek” şeklinde konuştu. Kottakis, maç ve konser için 3 bin biletin basıldığını sözlerine ekledi. Yarın saat 17.30’da oynanacak maçı Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras da izleyecek. Uras, maçın yanı sıra ulaştırma alanında işbirliği gibi konuları da ele almak üzere Sakız Adası’nı ziyaret edecek.

(Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.