Hayvan HaklarıManşet

Kanada’nın kanlı yavru fok avı başladı

0

Kanada’nın kanlı yavru fok avı başladı. Nisan’ın ortasında, bebek foklar henüz üç aylıkken başlayan hükümet destekli avda, her sene yaklaşık 400 bin fok kürkü ve yağı için öldürülüyor.Ava izin veren Kanada’ya hayvan hakkı ünlüler de dahil dünyanın pek çok yerinden tepki mesajları geliyor.

unnamed (1)

Kanada’nın Arktik Denizi kıyısına gelen yaklaşık bin kadar küçük bot, gezegenin en ‘geleneksel’ ve en  kanlı hayvan avlarından birine başladı. Yaklaşık üç ay önce doğmuş ve anneleri tarafından gelişmeleri için özgür bırakılmış 400 bin kadar savunmasız fok, kürkleri beyazdan geriye döndüğü zaman öldürülecekler. Foklar hem derileri moda endüstrisinde kullanmak üzere yüzülüyor hem de omega 3 zengini yağları besin desteği olarak kullanılıyor.

AB’de yasak olan fok ürünleri serbest mi olacak?

Dünyanın bu en büyük deniz memeli avının son bulması için hayvan hakkı örgütleri yıllardır uğraşıyor. Fakat gelinen noktada, Dünya Ticaret Örgütü (WTO), 2010 yılında Avrupa Birliği’ne girişini yasakladığı fok avı ürünlerinin AB’ye girip giremeyeceğini tartışmaya başladı. Başta Kanada olmak üzere Norveç gibi fok avlayan ülkelerinin lobi faaliyeti sonucu değişmesi gündeme gelen yasakla ilgili kararını WTO bu ay içinde açıklayacak

Jude Law: WTO yasağa sahip çıkmalı

İngiliz oyuncu Jude Law, geçtiğimiz günlerde WTO’ya hitaben yasağın değiştirilmemesi konusunda bir mektup yazmıştı. Hayvan hakları örgütü PETA vasıtasıyla yayımlanan mektupta Law, WTO’nun Avrupa piyasasını fok endsütrisine kapatmasının Kanada için bu avı sorgulamak sebebi olduğu belirtilerek ‘WTO’nun amacı pazarları teşvik etmektir; fok avı gibi ölüm endüstrilerini destekleyen hükümet kararlarını değil’ deniyor.

Morrissey axes autobiography

Morrisey: Bakan kendisine böyle bir ölüm ister mi?

Hayvan hakkı aktivisti olan Morrisey de her sene olduğu gib avın başladığı gün, 21 Nisan’da sitesinden bir yazı yayımladı ve Kanada Balıkçılık Bakanlığı Gail Shea‘ya hitaben ‘Shea kendisi için böylesine bir ölümü diler mi?’ diye sordu; ‘Eğer kendisi bu katliamın ‘insani’ olduğunu düşünüyorsa neden kendisini önümüzdeki birkaç hafta içinde öldürülecek binlerce yavru fokun yerine koymuyor?’

Fok avının 15 Mayıs’a kadar sürmesi bekleniyor.

(Huffington Post/ Nature/ Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.