DoğaManşet

TMMOB’dan Datça’yı imara açacak plana itiraz

0

TMMOB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça ve Bozburun’da yapılaşmanın önünü açan Çevre Düzeni Planı’na itirazda bulundu. Mevcut planın sadece Datça’yı değil Fethiye, Dalaman ve Köyceğiz gibi sahil bandına da hazırladığını belirten TMMOB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Bm8BfZTIAAAm7QX

TMMOB, yaptığı itirazda Datça-Bozburun Çevre Düzeni Planı Revizyonu’nun arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanlarının yağmalanmasının önünü açtığını belirtti. Yeni planların bu coğrafyadaki kaçak yapılaşmaya da bir af olduğunu söyleyen TMMOB, plan revizyonuyla kıyıların yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

“Kıyı bandında yapılaşma yasağı kalkıyor”

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, planla ilgili dava hazırlığında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Sadece Datça değil, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz gibi kıyı alanlarıyla ilgili de yeni planlar yapılmış. Onların da kısa sürede askıya çıkacağıyla ilgili bilgiler geliyor. Kıyı Yasası gereği kıyı bandında yapılaşma yasağı var. Datça’da başlatılan yeni planlarla yapı yasağı olan yerler imara açılıyor. Kıyılarda ayrıca kamuya ait dinlenme tesisleri var, bu tesislerin yıkılıp yapılaşmaya açılmasının da önü açılmış oluyor. ‘Dinlenme tesisi’ yerine ‘turizm, ticaret merkezi’ planlanıyor. Kıyıdaki kamu tesislerinin dışında fiilen yapılan binalar var. Yeni planlar bu gibi yapılara da af getirebilir. Otel ve işyeri gibi kaçak binalar var.”

TMMOB’un itiraz dilekçesi şöyle:

“1/25.000 ölçekli Datça-Bozburun Çevre Düzeni Planı Revizyonu’nun, güncellenmiş, arkeolojik, kentsel ve doğal SİT sınırlarına göre hazırlanmadığı görülmüştür. Bu planda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun görüşüne de rastlanmadığından Koruma Kanunu’na aykırıdır. Doğal ve arkeolojik SİT derecelerinde değişiklik yapılarak bu alanlarda turizm alanları, yerleşim alanları, günübirlik alanlar ve kamping alanlarının planlandığı görülmüştür. Maden ocakları işletme ve rezerv alanları planda gösterim olarak işaretlenmiş olup bu konuda verilmiş ruhsat ve izinlerden bahsedilmediği gibi, orman alanında gösterilen maden alanlarının ne kadarlık alana yayılacağı koordinatlarla birlikte planda açıklanmalıdır.

Çeşitli koylarda planlanan günübirlik tesis alanlarının ve kamping alanlarının daha sonraki süreçlerde amacının dışına çıkılarak farklı kullanımlara dönüşeceği endişesi oluşmuştur. Örneğin, Hisarönü Körfezi’nde SİT paftalarında 1. derece doğal SİT alanı olarak belirlenmiş koylarda kamping alanları oluşturulmuştur. Yine günübirlik alanlarda yüksek yapı yoğunluğu önerilmektedir. Çok küçük ve korunan koylardaki günübirlik tesis alanları iptal edilebilir. Plan, gizli bir yapılaşmanın önünü açabilir. Tüm bölgede turizm tesis alanları genişletilmiştir.”

(politeknik.org.tr /Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.