Türkiye

Mecliste yolsuzluk oturumu başladı

0

17 Aralık operasyonuna isimleri karışan dört eski bakan hakkındaki soruşturma önergelerinin görüşüleceği TBMM oturumu başladı.

tbmm02

 

Mecliste Eski Bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma suçlarına ilişkin fezlekeler uyarınca soruşturma komisyonu açılıp açılmaması ele alınacak.

Pazartesileri kapalı olan TBMM TV’nin oturumu canlı yayında vermeyecek olması muhalefet partileri tarafından eleştirilmiş; hükümetin oturumu bilerek pazartesi gününe denk getirildiği iddia edilmişti.

Oturum televizyondan takip edilemiyor; fakat internetten izlemek mümkün. Ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, daha önce olduğu gibi tabletiyle Genel Kurul’dan internet üzerinden canlı yayınla olan biteni aktarıyor.

TBMM’de eski Bakanlar hakkındaki soruşturma komisyonu önergelerinin görüşülmesi için, TBMM’de 184 vekilin hazır bulunması gerekiyor.

CHP, Genel Kurul görüşmelerine, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil tam kadro katılacak. CHP’nin 134 milletvekili bulunuyor. CHP, görüşmeler öncesinde MHP ile temasa geçerek, 184 sayısının bulunup bulunamayacağı konusunda nabız yokladı. MHP kurmayları, TBMM’de toplantı yeter sayısına ulaşmak için yetecek MHP’li vekilin bulunacağını CHP’ye bildirdi.CHP yetkilileri, MHP’nin yanısıra, bağımsız vekillerin de katılması ile TBMM’de toplantı yeter sayısı olan 184’ün bulunacağını belirtiyorlar.

Önce AKP önergesi görüşülecek

4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin hem AK Parti’nin, hem de CHP’nin önergeleri bulunuyor.

AK Parti, dört eski bakan için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP dört bakan için ayrı ayrı dört soruşturma komisyonu kurulması için önerge verdi.

TBMM Genel Kurulu’nda önce AK Parti’nin soruşturma önergesi görüşülecek. AK Parti’nin önergesinin kabul edilmesi halinde, CHP’nin önergelerinin de ayrıca görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda tartışmalar sürüyor.

Eski bakanlar ilk defa konuşacak

Soruşturma önergelerinin görüşüleceği toplantıda, Egemen Bağış dışındaki üç eski bakanın da ilk kez kürsüye çıkarak konuşmaları bekleniyor. 17 Aralık soruşturmalarının başlamasının ardından, dört eski bakandan sadece AB eski Bakanı Egemen Bağış, TBMM’de soruşturmalar hakkında konuşma yapmış, iddiaları reddetmişti.

Dört eski bakandan, eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında geçen hafta mahkeme takipsizlik kararı vermişti.

Ancak Bayraktar hakkında mahkemece verilen takipsizlik kararının, TBMM’de soruşturma komisyonu kurulmasına engel teşkil etmiyor.

(Hürriyet / Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.