İklim KriziManşet

İklim değişikliği mağduru olan Afganistan’da umutlar tükendi

0

Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinde bulunan Abi Barak Köyü’nde geçen cuma gerçekleşen toprak kayması felaketinde umutlar tükendi.

20140504AFGHANISTAN-slide-D686-jumbo

2 bini aşkın insan toprak altında kaldı

Günlerce süren aşırı yağışlar nedeniyle, köyün yakınında bulunan dağın neredeyse yarısı kopup düşmüş; 300 ev toprak altında kalmıştı. Tüm köyü yok eden felaketle ilgili yetkililer 2 binden fazla insanın metrelerce toprak altında kaldığını; kurtarılma umutlarının artık olmadığını açıkladı. Cuma gününden beri sadece yaklaşık 15 insan bedenine ulaşılabilmişti.

Afganistan Başkanı Hamid Karzai, dün (pazar)yas günü ilan edildiğini açıklamış, cuma günü yaşanan felaketle ilgili ‘insanlık trajedisi’ tanımını yapmıştı.

Köyün yakınlarında yaşayanlar bölgeden tahliye edildi. Cumartesi gününden beri bölgeye gelen yarıdm ekipleri yemek, su gibi ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor.

İklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerden biri

Afganistan ve civarı Güney Asya’da her sene görülen muson yağmurlarına yabancı değil; fakat bu yağmurlar son senelerde iklim değişikliğine bağlı mevsim anormallikleri yüzünden ölümcül olmaya başladı. Nisan ayının sonunda, yine Kuzey Afganistan’daki Jawzjan bölgesinde gerçekleşen sel felaketinde 120 kişi ölmüştü. Geçtiğimiz Ağustos ayındaki sel felaketinde ise 180 kişi ölmüş, 20 bine yakın kişi yerinden olmuştu.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) göre, Afganistan iklim değişikliğine karşı en kırılgan olan ülkelerden biri. Hazırlanan bir rapora göre 1998 yılından beri 6.7 milyondan fazla Afgan vatandaş doğal felaketler ve aşırı iklim olayları nedeniyle mağdur oldu.

Gittikçe kuraklaşan ve sıcaklaşan ülkede 1960 yılından beri her 10 senede bir yağmur yüzde 2 azalıyor; sıcaklık ise  0.6 derece arttı. İklim değişikliği bu hızda devam ederse yüzyılın sonuna kadar ülkede 2°C – 6.2°C arasında yükseklik bekleniyor. Kuraklık yoğun olması nedeniyle aşırı yağış olaylarında kurumuş olan toprak suyu ememiyor ve sel felaketleri meydana geliyor.

(NY Times/ thinkprogress.org/ Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.