Hafta SonuManşet

Musluk suyu dert, şişelenmiş su derman mı? – Cansu Birgen

0

SU HAKKI! Temiz ve güvenilir, ucuz hatta bedava su, en doğal haktır! Doğada bol bulunan ve canlılık için elzem olan bir maddenin dağıtım ve kullanımı, nasıl böyle karmaşık bir hale geldi? Su, ne zaman doyasıya içebildiğimiz bir canlılık kaynağı olmaktan çıkıp son derece yüksek fiyata satılan, çevreye ve sağlığımıza yüksek tehdit oluşturan plastik şişelere hapsedildi? Ve biz, ne zamandan beri normal karşılıyoruz bunu?

4 su

Su şirketlerinin çok başarılı reklam kampanyaları yüzünden, zaten içme kalitesinde olması gereken musluk suyuna zehir, şişelediğimize şifa gözüyle bakıyoruz! Plastik şişelerdeki suların sağlıksız ve kalitesizliğine yönelik haberlere, plastik su şişeleri kaynaklı sağlık ve çevre problemlerinin basında sürekli işlenmesine rağmen daha sık ve düzenli denetlenen musluk suyu, içmek için tercih edilmiyor. Şişelenmiş su için artan talep, kamu malı olması gereken su kaynaklarının üzerinde, kar odaklı çalışan büyük şirketlerin daha çok söz sahibi olmasına, dolayısıyla da kaynakların adaletsiz kullanımına neden oluyor.

Bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacının ortaya çıkardığı bir proje ‘Back to the Tap Water’ (musluk suyuna geri dönüş)! En önemli sorun, bilinçli ve sistematik bir biçimde yaratılan musluk suyu paranoyası olduğundan, öncelikle bu algının kırılması gerekiyor. Bu değişiklik için gerekli eğitim ve yeniden bilinçlendirme kampanyası okul çağındaki çocukları (7-14 yaş) hedef alıyor. Okullarda kantinlere ve yemekhanelere, düzenli analizleri yapılan güvenilir içme suyu muslukları yerleştirilecek ve tüketim, eğitimlerle desteklenecek. Bu şekilde, çocukların daha sağlıklı, ucuz ve sık su içmeleri sağlanacak. Çünkü, çocuklar, günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyorlar ve şişe suyu tüketiminin bedeli, öğrenci harçlıkları için yüksek bir miktarı oluşturuyor. Bu durum, plastik şişelerin sebep olduğu sağlık ve çevre sorunlarının yanı sıra onların sağlıklı gelişimleri için çok gerekli olan suyu daha az tüketmelerine ve maddi sıkınıtlar yaşamalarına sebep oluyor.

3 su...

Yurt dışındaki benzer uygulamalardan esinlenen ‘Back to the Tap Water’ projesi, içme suyu yoluyla daha adil, sürdürülebilir ve temiz bir dünyada yaşayan, daha sağlıklı nesiller yetişmesini amaçlıyor. Bu projeye katkıda bulunmak için aşağıdaki linkte açılan sayfanın sağında yer alan ‘Vote now!’ (şimdi oy ver) butonuna tıklamanız yeterli!

‘Back to the Tap Water’ projesini desteklemek için:

https://www.youth-competition.org/groups/entrepreneurship-competition-2013/contests/2/356

Cansu Birgen

 

 

Cansu Birgen

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.