ManşetUlaşım

Sürdürülebilir ulaşımı Orhaniye Köyü okulundan dinleyin

0

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Orhaniye köyündeki bir ortaokulun öğrencileri, Milli Eğitim’in çevr konusundaki kısır müfredatına inat sürdürülebilir ulaşım konusunda hem kendilerini hem de köylerini bilinçlendiriyor. Ulaşım anketi yapan, karbon ayak izlerini dengelemek için ağaç diken ve sürdürülebilir ulaşım konusunda çalıştay düzenleyip fikir üreten İnci Narin Yerlici Ortaokulu öğrencilerini son olarak güvenli bisiklet kullanımıyla ilgili bir video hazırladı. Öğretmen Cihan Şen‘e bağlandık, öğrencilerin bugüne kadar neler yaptığını konuştuk.

IMG_2080

Sürdürülebilir ulaşımın belkemiği: bisiklet

Eko Okullar ‘ oluşumunun düzenlediği ‘Çevre ve Yenilikçi Fikirler Projesi’ne katılan  İnci Narin Yerlici Ortaokulu öğrencileri sürdürülebilir ulaşım konusunda bir süredir eğitim alıyor ve fikir üretiyor. 21 öğrenci ve iki öğretmenden oluşan ekipteki öğretmen Şen, işe önce anket yaparak başladıklarını söylüyor:’ Öğrencilere, velilere ve öğretmenlere anket yapıp sürdürülebilir ulaşım anlamında ne durumdayız bir baktık. Sıfır noktasına yakındık.’ Yapılabilecekler konuşulurken,  yakın mesafelere yürümek ve bisiklete binmek; uzak mesafelere toplu taşıma kullanmak hakkında kampanyalar yapılmasına karar verildi.

Konuya ilgi çekmek için öğrenciler önce köyde bisiklet turuna başladı. Muhtarlığa yaya ve bisiklet yolu taleplerini de aktaran öğrenciler bisikleti teşvik etmek için kask ve forma kullanmaya başladı. ‘En önemli amaçlarımızdan biri motora olan ilgiyi bisiklete kaydırmaktı. Bisikleti daha afili hale getirmek için forma ve kask çok yerinde oldu’ diyor Şen.

“Kirlete kirlete kalmadı temiz hava, en sağlıklısı toplu taşıma!”

Bisiklet kullanımının yanı sıra toplu taşıma, Orhaniye köyünü düşünürsek dolmuş kullanımı arttırmak için öğrencilerin anket çalışması yaptığından bahsediyor Şen. Dolmuşların doluluk oranı az çıkınca nedenleriyle ilgili çalışmalar yapılıp dolmuş şoförleri ve yolcuların talepleri bri araya getirilmiş. ‘Dolmuş tercih etmenin kişinin özel aracı olmadığı için zorunlu kaldığı birşey değil de “tercih” de olabileceğini göstermek için çalıştık.Bir de dolmuşların dışına reklam etiketi yaptıracaktık ama bürokrasi engel oldu. Oysa öğrencilerim ne güzel slogan bulmuştu bi sürü uğraşıp: “Kirlete kirlete kalmadı temiz hava, en sağlıklısı toplu taşıma!” Ayrıca ortaokulun öğretmenleri ikna edilerek araba yerine dolmuş kullanmalarını sağlamış. Şen, böylece günde dokuz litre benzin tasarrufu sağladıklarını belirtiyor.

IMG_2370

Ortaokul öğrencilerinin başardığı en önemli işlerden biri de Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı. Altı okulun katılımıyla düzenlenen çalıştayda çıkan fikirler yetkililer tarafından dikkate alınması gereken cinsten: bisiklet fiyatlarının ve bisikletlerin vergi oranlarının düşürülmesi, deniz taşımacılığının yaygınlaştırılması, köylere kaldırım ve bisiklet yolu yapılması..

Ekolojik ayak izini hesaplayan ve bunu dengelemek için ağaç diken ortaokul öğrencileri son olarak sürdürülebilir ulaşım konusunda öğrendiklerini, yaptıklarını Marmaris ve Muğla halkına anlatmak üzere  el ilanları hazırlayıp dağıtıyor.

Öğrencilerin her sene bir sayı yayımladıkları ‘Yeşil İnci’ dergisine de buradan ulaşabilirsiniz.

Bisiklet güvenliğiyle ilgili video ise aşağıda:

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.