ManşetTarım-Gıda

Vermont’ta GDO’lu gıdayı bilme hakkı kabul edildi

0

Genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) gıda üretiminin yüksek olduğu ABD’de gıda sağlığı açısından önemli bir gelişme yaşandı. Ülkenin en küçük eyaletlerinden biri olan Vermont’ta kabul edilen yasa gereği artık gıda şirketleri sattıkları ürünün GDO’lu olup olmadığını paketine yazmak zorunda kalacak.

Vermont’ta yaklaşık on senedir kabul ettirilmeye çalışılan yasa tasarısı geçtiğimiz çarşamba (24 Nisan) eyalet meclisinden geçti.

GDO karşıtı eylemden bir pankart.'Monsanto, madem ürünlerinle bu kadar gurur duyuyorsun, neden etiketeyazmıyorsun?

GDO karşıtı eylemden bir pankart. ‘Monsanto, madem ürünlerinle bu kadar gurur duyuyorsun, neden etikete yazmıyorsun?

GDO varsa ‘doğal’ yazılamayacak

1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak yasaya göre; Vermont’ta satılacak gıdaların yüzde 0.9’undan fazla GDO bulunması durumunda etikete ‘genetik mühendislik’ yapıldığı belirtilecek. Ayrıca GDO ibaresi düşülmüş gıdalarda ‘doğal‘ ibaresi kullanılamayacak. Bunun yanında yasa GDO’yla beslenmiş hayvanlardan sağlanan süt, yumurta ve et için GDO etiketi öngörmüyor.

23 eyalet sırada

ABD’de GDO etiketi zorunluluğu getiren ilk yasa Vermont’tan çıkmış olsa da devamının geleceği tahmin ediliyor; zira ülkedeki 23 eyaletin meclisinde kabul edilmeyi bekleyen 62 GDO etiketi yasa tasarısı var.

Yasanın kabul edilmesi GDO karşıtları tarafından’zafer’ olarak değerlendirildi; gıda ve tarım endüstrisi grupları ise pek mutlu değil. Diğer eyaletlerdeki yasa tasarılarının kabul edilmemesi için yoğun lobi faaliyeti yürüten endüstri grupları kararın ‘yanlış bir bilim anlayışıyla kabul edildiği ve tüketiciye zarar vereceği’ iddiasında.

Gıdaların yüzde 80’i GDO’lu

ABD’de üretline mısır ve soya fasulyelerin büyük bir kısmında GDO bulunuyor. Gıda şirketlerinin tahminine göre ülkede tüketilen paketlenmiş yiyeceklerin yüzde 80 bir şekilde GDO bulunduruyor.

(permaculturenews.org/ WSJ/ Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.