EnerjiManşet

Keystone XL’i durdurmak için yerliler ve kovboylar ittifakı

0

22 Nisan’da kutlanan Gezegen Günü‘nden bu yana Washington’daki Beyaz Saray’ın önünde yerli çadırları bulunuyor. Bir film sahnesi gibi görünen bu manzara aslında ülkeyi boydan boya geçen Keyston XL petrol boru hattının son aşamasını engellemeye çalışan yerliler ve çiftçiler tarafından düzenlenen bir protestodan başkası değil.

Ekran Resmi 2014-04-28 13.20.00.png

Kendilerine ‘Yerliler ve Kovboylar İttifakı‘ diyen, yerli kabile üyeleri, çiftçiler ve tarım işçilerinden oluşan grup çarşambadan beri kurdukları çadırların yanında protesto gösterileri ve yerli ayinleri düzenledi. Neil Young’n şarkılarıyla destek verdiği eylemdeki  ayinlerden biri de Keystone XL boru hattının geçeceği Ogallala yeraltı su tabakası gibi su kaynaklarını korumaya yönelik su seremonisiydi. Keystone eğer kabul edilirse, ABD’nin en büyük yer altı suyu tabakası olan Ogallala kaynağının yakınından geçecek. Doğa savunucuları rafine edilmemiş katran kumulunun boru hattından geçerken yer altı suyuna karışacağını belirtiyor.

Keystone XL'in yapılmak istenen yerni rotası kırmızıyla işaretli olan hat

Keystone XL’in yapılmak istenen yerni rotası kırmızıyla işaretli olan hat

İklim değişikliğini hızlandıracak, su kaynağını kirletecek

Kanada’daki katran kumullarından elde edilen ham petrolün kıtayı boydan boya dolaşarak Teksas’taki rafinerilere taşımasını sağlayacak Keystone XL, ülkeyi boydan boya dolaşan boru hattının son aşamasını oluşturuyor.

Çevre örgütleri ve bölgede yaşayan vatandaşlar, boru hattı projesinin ABD’yi fosil yakıtlara daha da bağımlı olduğu bir geleceğe taşıyacağı ve günde 860 bin varil ham petrol taşıma kapasitesiyle üretimi artırarak iklim değişikliğini hızlandıracağı nedeniyle iptalini istiyor.

‘Devlet bize en ıssız alanları verdi şimdi oradan petrol geçirecek’

Washington’daki eyleme katılan Manitoba Siyu kabilesinden Matthew Black Eagle Man (Kara kartal adam) boru hattı planının yerli halkına yapılan tacizin son halkası olduğunu söylüyor ‘500 yıl boyunca halkımız acı çekti. Devlet yaşamamız için bize ülkedeki en tecrit edilmiş alanları verdi ve şimdi topraklarımıza boru hattı kurmaya çalışıyorlar. Bizde sadece şifamız olan suyu korumaya çalışıyoruz.’

Ekran Resmi 2014-04-28 13.19.36.png

Obama Hükümeti eylemler devam ederken yaptığı açıklamada boru hattı projesinin kabul edilme sürecini ileriye aldıklarını duyurdu. Keystone XL’in 4 Kasım 2014’te gerçekleşecek ABD yarın dönem seçimlerine kadar sürüncemede bırakılacağı tahmin ediliyor.

(rejectandprotect.org/ Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.