EnerjiManşet

20 gün önce Bakanlığa sunulan Akkuyu 2. ÇED raporu hala açıklanmadı

0

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Elektrik Üretim A.Ş., Mersin’de yapmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nu ikinci kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. 7 Nisan’da Bakanlığa sunulmuş olan raporla ilgili kamuoyuna henüz bir bilgi verilmiş değil. ‘Ekoloji Kolektifi Derneği‘, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bilgi edinme kapsamında yaptıkları başvuruya rağmen raporla ilgili bilgi verilmediğini  açıklayarak raporun yayınlanması çağrısında bulundu.

ac210d519b174a89a3790d05bc7eac66

Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesi Akkuyu mevkiinde yapılması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santraline ilişkin ÇED Raporu, Akkuyu NGS A.Ş. tarafından 9 Temmuz 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmuştu. Ancak Bakanlık, 3 bin sayfanın üzerindeki raporu ‘şekil ve içerik’ yönünden eksik bularak 15 Temmuz 2013’te şirkete iade etmişti.

Akkuyu NGS A.Ş., geçtiğimiz günlerde yeni ÇED raporunun Bakanlığa verildiğini açıkladı. Açıklamada, ekim ayında yapılan ÇED Raporu’na ilişkin 1. İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı’nda (1.İDK) , ‘üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini dile getirdiği ve yeni ÇED raporunda bu görüşlerin dikkate alındığı’ söyleniyordu.

Aralarında TEMA, Yeşil Barış Derneği, Greenpeace, Türk Tabipleri Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu bu toplantıya katılan Ekoloji Kolektifi Derneği, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınladı ve Akkuyu NGS A.Ş. basın bölümü tarafından medyaya servis edilen haberlerin ‘şeffaf ve katılımcı’ bir süreç devam ediyormuş algısı yaratmaya çalıştığını savundu. Açıklama şöyle:

‘Akkuyu süreci kamuoyundan gizleniyor’

‘Yayınlanan haberin aksine Akkuyu NGS süreci, kamu kurum ve kuruluşlarınca, kamuoyundan gizlenmektedir. Sürece ilişkin bilgi ve belgelere erişim hakkı, İdarelerin, yasal dayanaktan yoksun gerekçeleri ile kısıtlanmaktadır. Sürece ilişkin bilgi ve belgeler kamuoyundan saklayan kamu organları; şirketin gerçek dışı açıklamaları ile kamuoyunun yanıltılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, yayınlanan haberdeki maddi hataları ve manipülasyonu düzeltmek ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz.

Nükleer santrali yapmayı planlayan Rusya Nükleer Kamu Şirketi Rosatom geçtiğimiz aylarda, Nisan-Mayıs aylarında ÇED Olumlu kararı almayı, inşaata başlamayı hedeflediklerini belirtmiştir. Ancak, Bakanlık tarafından, bu hususta bir açıklama yapılmamıştır.

‘İDK toplantı sonuçları açıklanmadı’

Üyelerimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 1. İDK toplantısı ile ilgili yaptıkları bilgi edinme başvurularına, Bakanlıkça bir yanıt verilmemiştir.

Türkiye Atom Enerji Kurumu, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin yer lisansı sürecini kamuoyuyla paylaşmamakta ısrar etmektedir. Üyelerimizin bu yönde yaptıkları bilgi edinme başvurularına olumsuz yanıt verilerek, yer lisansı süreci kamuoyundan gizlenmiştir. TAEK, güncellenmiş yer lisansını, ancak ve ancak şirketin oluru ile kamuoyuyla paylaşılabileceğini kurumsal internet sitesi üzerinden duyurmuştur.

Basında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ait revize ÇED raporunun Bakanlığa sunulduğu haberleri yayınlanmıştır. Sunulan rapor, halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Ancak, ÇED Yönetmeliğine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sunulan raporu kamuoyu ile paylaşmak, halkın görüşüne sunmak; bu durumu uygun araçlarla halka duyurmak zorundadır.

Günlerdir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunan; ancak halen kamuoyu ile paylaşılmamış Akkuyu NGS ÇED raporunun, derhal kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.’

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.