ManşetSivil Toplum

Soykırım kurbanları için ilk anma sürgünün başladığı Haydarpaşa’da

0

Ermeni Soykırımı’nın yıldönümünde İstanbul’daki ilk anma töreni, 99 yıl önce Ermeni aydınlarının sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Tren Garı’nda dzenlendi.

Anma etkinliğine yaklaşık 50 kişi katıldı. Diaspora temsilcileri, insan hakları aktivistleri ve vatandaşlardan oluşan grup ellerinde sürgüne gönderilen Ermenilerin fotoğraflarını taşıdı.

Dünyada Ermeni Soykırımı’nın başlangıç tarihi olarak kabul göre 24 Nisan 1915’te Haydarpaşa Garı’nda 220 Ermeni aydın sürgüne gönderilmişti.  Sürülenlerin çoğu sürgünde öldü ya da öldürüldü.

April24Victims

24 Nisan 1915 de tutuklananlardan ve öldürülenlerden bir grup: Krikor Zohrab, Taniel Çubukkâryan, Rupen Zartaryan, Ardaşes Harutünyan, Adom Yercanyan, Rupen Çilingiryan, Dikran Çöğüryan, Diran Kelekyan, Tlgadintsi, Yervant Sırmakeşhanlıyan

‘Türkiye’deki düşünsel çoraklıkta katliamın payı var’

’24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu’ adına konuşan Yıldız Önen ise şunları söyledi:

“Büyük bir tarihi miras izi bile kalmayacak şekilde yok edildi. İstanbul’un en güzel camilerini yapan mimarların çocukları, Anadolu’nun muhteşem taş ustaları, terziler, dişçiler, yoksul Ermeni köylüleri ve büyük ölçüde Osmanlı toplumunun beynini oluşturan Ermeni bilim insanları, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, milletvekilleri katledildi. Bugün bize acı veren Türkiye’deki düşünsel çoraklıkta bunün büyük rolü vardır.

Ama aynı zamanda bu süreçte Ermenilerin sadece taşınmaz mal varlıklarına değil bankalardaki paralarına el konuldu. Soykırım aynı zamanda büyük bir soygundu. Devlet eliyle yapılan aklın alamayacağı kadarbüyük bir hırsızlıktı. Günümüzdeki yolsuzlukların kökeninde bu büyük talan yatıyor. 1915 soykırımıyla başlayan Anadolu’yu önce hristiyanlardan arındırarak müslümanlaştırma ardından kürtleri hedef alarak türkleştirme sürecinde Anadolu’nun çok dilli çok kültürlü çok kimlikli dokusu tek tip, tek dilli, tek kültürlü, tek kimlikli bir yapıya dönüştürülmesi hedeflendi. 99 yıldır inkar edilen soykırım kanayan bir yara olarak duruyor. Biz 99 yıllık inkara artık yeter, diyoruz. Soykırımın hukuki gerekleriyle birlikte tanınmasını hesaplanamayacak kadar büyük derin kayıplarının telafi edilmesine yönelik dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin çeşitli önerilerine Türkiye Cumhuriyeti devletinin kulak vermesini, dinlemesini, adaleti yerine getirecek adımları atmasını talep ediyoruz” dedi.

nm_haydarpasaaa_55550_JPG_1256

Diaspora: Erdoğan’ın açıklaması yetersiz

Etkinlikte konuşan Ermeni Genel Hayırseverler Birliği (Armenian General Benevolent Union/AGBU) Avrupa Sözcüsü Nicholas Tavitian, yaşananların üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek, özellikle İstanbul’daki törenlere, diasporadan giderek çok daha fazla kişinin katılmaya başladığını söyledi. Tavitian, “Mücadelemize destek veren tüm Türklere teşekkür etmek, istiyoruz” dedi. Tavitian, Erdoğan’ın açıklamalarını ise yetersiz bulduğunu söyledi.

Tavitian’ın ardından söz alan, Ermenistan’ın ilk Dışişleri Bakanı ve muhalefet lideri Raffi Hovhannisyan da, Erdoğan’ın açıklamalarının söz oyunundan ibaret olduğunu söyledi. Açıklamasını Ermenice ve İngilizce yapan Hovhannisyan, “Bugün aydınlarımızın ölüm yolculuğuna çıkarıldığı yerde onları anıyoruz” diye konuştu.

Bugün İstanbul’da iki anma etkinliği daha düzenlenecek.

Saat 13.00’de, 24 Nisan 2011’de askerliğini yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarı ziyaret edilecek.

Ardından  saat 19:15’te Taksim Meydanı’nda her yıl düzenlenen anma gerçekleşecek.  

(Agos / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.