ManşetYerel

Kıbrıs Mağusa’da Barış’a Bir Umut Etkinliği

0

Kıbrıs’ın Mağusa kentinde 58 yıl sonra ilk paskalya kutlandı. Kentimiz Mağusa adlı sivil toplum kuruluşu ile Mağusa İnisiyatifi adlı kuruluşun bilikte düzenlediği ayin 18 Nisan Cuma günü Ay. İkserino Kilisesi’nde gerçekleşti.

photo

Mağusa İnisiyatifi sözcüsü Dr. Okan Dağlı etkinlikla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“18 Nisan 2014, Cuma günü,2300 yıllık kentimizde, 58 yıl sonra Paskalya Bayramını kutladı. Ay. İkserino kilisesindeki binlerce insan Hristiyan olsun Müslüman olsun, sadece bayram kutlaması için değil aynı zamanda dostluk ve barış özlemi ile oradaydılar. Dünyanın bir çok ülkesinden adamıza gelen Büyükelçiler başta olmak üzere, BM ve AB Temsilcileri, siyasiler, sivil toplum örgütleri, halk oradaydı. Mağusa o gün aslında Barış’a ev sahipliği yaptı. Kentin binlerce yıllık geleneği yeniden canlandı. Birçok ulusa, dine, kültüre ve medeniyete ait insanlar kentimizde Barış içinde bir arada bulundular. Mağusa’nın ışıkları gece boyunca hiç sönmedi. Barış’a da ışık tutacak bu tür etkinlikler toplumları yakınlaştırmada ve Barış’a ulaşmada en büyük gücümüz olacaktır.”

yesil gazete ayin2
Kuzey Kıbrıs’ta yaınlanan Afrika gazetesinin haberine göre, sözde Mağusa Metropoliti Vasilyos’un yönettiği Paskalya ayinine Din İşleri Başkanlığı’nı temsilen Din İşleri Başkanlığı GirneTemsilcisi Fuat Tosun da katıldı. Tosun ve Vasilyos kilisede birer konuşma yaparak karşılıklı hediye alışverişinde bulundular.

Yorgo Vasiliu ve büyükelçiler ayine katıldı

Ayine, Güney Kıbrs Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim, AKEL ve DİSİ partilerinin tüm sözde Maraş Milletvekilleri, bazı eski bakanlar, ABD, İngiltere, İrlanda, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın Güney Kıbrıs Büyükelçileri de katıldı.

Kuzey Kıbrıs’dan da CTP-BG ’nin (Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler) bazı milletvekilleri, bazı sendika başkanları, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile Belediye Başkanı Oktay Kayalp da ayinde bulundu.
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ayin sırasında yaptığı açıklamada, Hristiyanlar için önemli bir günün Gazimağusa’daki bir kilisede kutlanmasına dikkat çekerek, sembolik olan bu etkinliğin, iki toplumun farklılıklarına rağmen birbirlerine hoşgörüyle davranabildiklerini dünyaya göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

yesil gazete ayin

Kayalp, etkinliğin, Kıbrıs görüşmelerinin yoğun olarak sürdürüldüğü bir dönemde farklılıklara hoşgörüyle yaklaşılması mesajı verdiğini kaydetti.

Sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos da, ayine katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Galanos, Kıbrıs ’ta Rumlar ve Türkler arasında hiçbir zaman dinsel çatışma yaşanmadığını belirterek, “Birarada yaşamayı bilmeliyiz. Bir Tanrı var” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.