Doğa MücadelesiManşet

Bergama Davası’nda avukat cübbeli sanık !

0

Bergama’da altın madenlerine karşı mücadele verenlerin yargılanması devam ediyor.  5 Haziran 2005 Dünya Çevre Günü’nde Koza Altın madeni görevlileri tarafından darp edilen ve mağdur olan çevrecilere maden şirketi dava açmıştı. Yıllardır devam eden davaya geçtiğimiz duruşmada yeni bir sanık dahil edildi: yıllardır çevre mücadelesi için avukatlık yapan ve Bergamalı altın madeni karşıtlarının da avukatı olan Arif Ali Cangı. Cangı’nın hem sanık hem de avukat olacağı birleştirilmiş davanın yeni duruşması bugün görüldü.

Bl_Uku2IQAAZ6Y1

Bergama savunucularından duruşma sonrası hatıra pozu

Hem saldırıya uğradılar hem de sanık oldular

Arif Ali Cangı’yı Bergamalıların hem savunucusu, hem de davanın sanığı getiren süreç, 5 Haziran 2005’te, Dünya Çevre Günü programı kapsamında yaşananlardan dolayı başladı. Aralarında Avukat Arif Ali Cangı’nın da bulunduğu yaşam hakkı savunucuları Dünya Çevre Günü programı kapsamında Bergama Çevre Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen şenliğe katılmak üzere Çamköy’e doğru yola çıktı. İzmir-Çanakkale yolu kavşağından Bergama-Ovacık Altın Madeni yakınlarındaki Çamköy’e doğru yürüyen yaşam hakkı savunucuları, Koza Altın yetkilileri tarafından örgütlendiği iddia edilen bir grubun taşlı ve yumurtalı saldırısıyla karşılaştılar.

Gün içerisinde yaşanan olaylardan ötürü, saldırıya uğrayan Bergamalılar ve Koza Altın yetkilileri birbirlerinden şikâyetçi oldular. Ancak hakkında şikâyette bulunulanlar arasında Cangı’nın ismi yoktu.

Yargıtay Cangı’yı sanık yaptı

Yargıtay, “Dosyadaki fotoğraflarda topluluğa köy meydanında konuştuğu, yolun trafiğe açılması için olay yerine gelen Bergama Kaymakamı ve İlçe Jandarma Komutanının yanında olduğu” gerekçesiyle, müşteki-şüpheli Bergama sakinlerinin avukatlığını yapan Arif Ali Cangı’nın da sanıklar arasına eklenmesini sağladı. Cangı’nın sanık olmasına yol açan Yargıtay kararı, “olağanüstü yollarla kanun yararına bozma” yoluyla alındı.

Arif Ali Cangı

Arif Ali Cangı

‘Adeta rövanş için sanık durumuna düşürüldüm’

Önceki duruşmada birleşen iki davanın yeni duruşması bugün Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü. Duruşmada söz alan dava sanık ve avukat Arif Ali Cangı ‘bu davada mağdur olan çevreciler aynı zamanda sanık yapılmıştır.(..)İlk açılan davada saldırıyı örgütleyen, yönlendiren ve azmettiren şirketin yönetim kurulu başkanı Akın İpek hakkında karar verilmemesi üzerinde onun sanık olması için de dava açtık. Bunun üzerine adeta rövanş almak istercesine bu davada avukat olan şahsıma yönelik itirazlarda bulunuldu ve yazılı emirle bozma yoluyla sanık durumuna düşürüldüm’ dedi.

Sanıkların olay mahallinde keşif yapılmasını talebini mahkeme reddetti. Cangı’nın sanık olduğu için duruşmaya katılmayıp sanık sırasına geçme yönündeki talebi de reddedildi. Yani Cangı, aynı davada hem avukat cibbesini giyip avukat, hem de cübbeyi çıkarıp sanık olacak.

Bir sonraki duruşma 18 eylül 2014‘te saat 10.00’da görülecek.

(Birgün / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.