Doğa MücadelesiManşet

Gezi’den Hevsel’e, Hevsel’den Şırnak’a doğa mücadelesine devam

0

Şırnak bölgesinde kurulmuş olan onlarca HES, yedi baraj ve üç termik santrale yeni bir termik santral eklemek için düğmeye basıldı. Santralin yapılması planlanan bölgenin acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Yıllardır yeni bir termik santral istemediklerini belirten ve barajlara karşı çıkan Şırnaklılar seslerini duyurmak için İstanbul, Silopi ve Şırnak Merkez’de ortak eylem düzenliyor.

Ciner Grubu'nun termik santrali bölgede çalışmaya devam ediyor

Ciner Grubu’nun termik santrali bölgede çalışmaya devam ediyor

Termik santral için acele kamulaştırma kararı çıktı 

Cudi Dağı‘nın eteklerinde, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yapılması planlanan yeni termik santralle ilgili ihale süreci tamamlandı. İhaleyi Global A.Ş.’nin kazanmasının ardından 17 Nisan’da Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu imzasıyla acele kamulaştırma kararı yayımlandı. Şırnak İli Silopi ilçesinde Selçuk Köyü‘nde bulunan 150,153,154 numaralı parseldeki tapulu taşınmazlar ile Çalışkan Köyü‘nde bulunan 1-35 arasındaki numaralı parseldeki  tapusuz taşınmazlara acele kamulaştırma kararı çıktı.

Şırnaklılar uzun zamandır bölgeye yapılması planlanan termik santralle ilgili rahatsız. Eski bir yerleşim yeri olan alanın korunması için son olarak geçtiğimiz Şubat ayında, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir eylem düzenlendi.

sirnak2

Barajlar bittiğinde Şırnak sular altında kalacak

Termik santrallerin yanı sıra bölgede yapılan irili ufaklı HES’ler ve barajlar da yurttaşlar ve çevre örgütleri için sorun teşkil ediyor. Eylemi düzenleyen Şırnak Çevre Platformu ve Şırnak Gençliği’nden Rıdvan Uysal, toplam 7 barajın yapım aşamasında olduğunu, dört tanesinin inşaatının devam ettiğini, üç tanesinin ise bitmek üzere olduğunu söylüyor. ‘Bu barajların hemen hepsi yerleşim yeri; tarım alanı ve köylerden oluşuyor. Yanı sıra Kumçatı gibi tarihi yerler de var. Dağların diplerinde mağara resimleri var.  Santrallerin tamamı bittiği zaman Şırnak’ın arazilerinin çoğu sular altında kalacak.  Bizce bu barajların yapılmasındaki asıl niyet Roboski’den Habur sınır kapısına kadar olan bölgeyi sular altında bırakmak. ‘Güvenlik nedeniyle’ yapılıyor yani.’

Uysal, Şırnak’ta yapılan eylemin çok fazla duyulamadığını, İstanbul’da yapılmasının nedeninin kamuoyu oluşturmak olduğunu belirtiyor. İstanbul’daki eylem yeri olarak seçilen yer ise Şırnak’ta faaliyette olan termik santrallerden birinin sermayedarı olan Ciner grubunun televizyonu Habertürk’ün önü. ‘Elimizden geldiği kadar mütevazi bir eylem olacak. Oturma eylemi yapıp dağılacağız. Maksat sesimizi duyurmak’ diyor Uysal.

Şırnak Gençliği ve Şırnak Çevre Platformu‘nun çağrı metninde hem mücadele mekanlarının çeşitlenmesi hem de dayanışmanın önemli vurgulanıyor: ‘Şırnak’ın satacak nefesi ve satacak suyu yok demek için, 30 yıldır direnen Şırnak’a yanındayız demek için, yaşanabilir yeşil bir Şırnak ve Dünya için Gezi ve Hevsel ruhu ile dayanışmaya çağırıyoruz.’

 

İstanbul’daki eylem 26 Nisan Cumartesi saat 14.00’te Taksim Şehit Muhtar Caddesi’nde, Şırnak’ta ise aynı gün ve saatte Ömer Kabak meydanında gerçekleşecek.

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.