Doğa MücadelesiManşet

Aliağa’da yeni termik tehlikesi Danıştay’dan döndü

0

İzmir Aliağa’da  Çakmaklı Köyü Değirmen Yıkığı mevkii yakınlarında yapılması planlanan Enka kömür yakıtlı termik santrali ÇED olumlu kararı Danıştay tarafından bozuldu.

2268

EGEÇEP, Foça Ziraat Odası ,Foça İlçesi Zeytin Üreticileri Birliği, ÇHD ve yurttaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enka şirketine açtığı davadan ÇED raporu almak için oluşturulan bilirkişi heyetinin ve raporun yeterli olmadığı sonucu çıktı.

Deniz suyu ısınacak, tarım arazileri zarar görecek

Enka Enerji Üretim A.Ş. Tarafından ithal kömüre dayalı olarak kurulması planlanan “Isıl Gücü 1721 MWT (800 MWe) Aliağa Enerji Santrali” projesine 5 Mayıs 201o tarihinde ‘ÇED Olumlu‘ kararı çıkmıştı. Çevre örgütleri ve yurttaşlar, ‘santralin deniz suyunun öngörülenden daha fazla ısınmasına, deniz canlılarının zarar görmesine neden olacağı, santralin çevre kirliliğine yol açacağı, termik santralinin kurulduğu alanın yer seçimi bakımından uygun olmadığı, halk sağlığını tehlikeye sokacağı, kesinleşen yargı kararlarına ve Anayasaya aykırı olduğu,  Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olduğundan tarım alanlarının verimliliğinin azalacağı ‘ gerekçesiyle karara karşı çıkmıştı.

İmar planı tadilatı tarım arazisi gerekçesiyle reddedilmişti 

Santral projesinin yapılacağı bölgede hem tarım arazileri hem de tescilli taşınmazlar bulunuyor.

Çakmaklı Köyü, Değirmen Yıkığı, Hacı Mehmet Çiftliği ile Kahramanlı Köyiçi mevkiinde bulunan 1/5000 ölçekli haritada sınırları gösterilen 41,3 hektar alanda yapılmak istenen imar tadilatı planında 3,64 hektarlık kuru dikili yarım (zeytin) arazisi, 37,66 hektar da kuru marjinal tarım arazisi bulunuyor. Proje tarımsal nitelikli alan sınırları içinde yer aldığı için imar planı tadilatı İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla reddedilmişti.

 

3 çevre mühendisi ÇED raporu için yeterli değil

Danıştay kararında, üç çevre mühendisiyle alınan bilirkişi raporunun yeterli olmadığı belirtilerek  “alanın özelliklerine göre arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı, ziraat mühendisi vb uzmanlardan oluşan yeni bir heyetten yeniden rapor alınması gerektiği’ vurgulandı.

Davası vekillerinden  avukat Arif Ali Cangı, danıştayın bozma kararını ‘Aliağa’nın ve bölgenin havasını, suyunu, toprağını, yaşamını savunma mücadelesinde önemli bir aşama’ olarak nitelendirdi ve devam etti  ‘Bu kararla var olan termik santral projelerini durdurma, çalışan kirletici tesisleri denetletme şansımız doğdu.’

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.