Ekolojik YaşamHafta Sonu

“Organik olmayan tahin alsam bir şey olur mu?”

0

tahinSoru

Merhaba,

Oğlum doğduktan sonra organik beslenme konusunu takıntı haline getirdim. Önceden de dikkat ederdim fakat doğum yaptıktan sonra içime bir şey kaçtı sanki, mümkün olsa kapıya dedektör koyup organik olmayan hiçbir şeyi sokmayacağım eve. Son zamanlarda organik tahin bulamıyorum civar marketlerde. Normal tahin alsam bir şey olur mu? Organik beslenme düzenimiz zarar görür mü?

Sevgiler

Farecik

Yanıt

Sevgili Farecik,

Ayıcık ile bir tanışıklığın var mı?

Tahin konusunda benim ilk baktığım şey susamın kaynağı. Ülkemizde susam üretiliyor ancak daha ucuza geldiği için ithal susam kullanılıyor tahinlerin çoğunda. Bazı tahinlerde ise maliyeti iyice düşürmek için fıstıkyağı bile katılıyor. Tavsiyem yerli susamdan yapılmış tahin alman.

İkinci konu, genelde susamın kabuğu çıkartılıyor tahin yapılırken. Oysa susam mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı, lakin bütün gıdası kabuğunda. Kabuğu alınan susam sırf yağ! Tam susamdan yapılan tahini ara, çok nadir bulabilirsin, aman dikkat “çifte kavrulmuş” susam değil, tam susam. Çift kavrulmuş susamda yine kabuğu alınmış susamı iki kere kavurup neredeyse yakıyorlar, tam susamın rengine benzetmek için, insanoğlunun çok saçma ve gereksiz eylemlerinden biri… (Mis gibi kabuğu çıkarmak için binbir zahmet çek, su harca, sonra tüketicinin ilgisi koyu renkli tahine kaydı diye iki kere işlem yap, görünüşü benzet, içeriği berbat et!)

Ekolojik pazarlarda güzel tahinler var, bazı ekolojik ürün satan elektronik alışveriş siteleri de var. Buralardan bulman mümkün. Gugıllayınca illa ki çıkarlar.

Memleketimizde Bozkır tahini gibi bir güzellik vardır, Konya bölgesinin, tavsiye ederim. Bir de harika bir iki yerli tahinci adresi vereyim, internetten arayıp bulabilir ve sanırım sipariş edebilirsin veya yolun buralara düşerse, teneke ile alıp, sevdiklerinle paylaşabilirsin.

* Tıflıpaşa, Edremit- Balıkesir

* Alifer Helvacıoğlu, Milas – Muğla

Susam bildiğim kadarıyla konvansiyonel olarak üretildiğinde de kimyasal gerektirmeyen bir ürün. Ama sen yine de ekolojik (organik) olandan ayrılma..

Açıl Susam Açıl!

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.