DünyaManşet

Bilimsel olarak açıklandı: ABD artık bir oligarşi

0

Princeton Üniversitesi’nde geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırma Amerika’nın yönetim şekliyle ilgili çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Martin Gilens and Benjamin I. Page‘in gerçekleştirdiği araştırmaya göre ABD artık bir demokrasi değil, politik ve ekonomik gücü elinde bulunduranların yönettiği bir oligarşi.

U.S.A. has become a kleptocracy, an oligarchy, a banana republic, a socialist or fascist state …filled with Zioconned war-mongers and killers-assassins.

‘Zengin olman umrumda değil; umrumda olan devletimi satın alman’

‘Sıradan vatandaşın siyasi kararlar üzerindeki etkisi neredeyse sıfır’

‘Perspectives on Politics’ isimli akademik bir dergide yayınlanan araştırma için Gilens ve Page 1981 ve 2002 yılları arasında ABD Kongresi’nden geçen 1800 yasayı topladı ve bunların ülke kamuoyunun ifade ettiği fikirler doğrultusunda araştırdı. Çıkan sonuca göre, verilen kararların büyük çoğunluğunda sıradan Amerikalıların tercihlerine nazaran Senato ve Temsilciler Meclisi’yle temas halinde olan lobi grupları, iş insanları gibi ekonomik gücü elinde bulunduran grupların görüşü etkili oluyor.

misc12

‘Tanrı süper zengini korusun’

Araştırmacılar bu durumu ‘Sonuçlar gösteriyor ki ekonomik elitler ve organize olmuş iş çevreleri, ABD’nin yasa yapıcıları üzerinde büyük etkiye sahip. Fakat kamu politikaları konusunda sıradan bir vatandaşın tercihlerinin istatiksiksel olarak neredeyse sıfır oranında etkisi var’ olarak özetliyor.

Araştırmayı yürüten Princeton ve Northwestern üniversitelerinin profesörleri, “ABD çoğulcu bir demokrasiden ziyade, çıkar gruplarının isteklerini yerine getiren bir oligarşiye benziyor” sonucuna vardı.

Raporun tamamına şuradan ulaşılabilir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.