Doğa MücadelesiManşet

Mudurnu’da taş ocağı inşaatı başladı, köylüler yürütmeyi durdurma davası açıyor

0

Bolu Mudurnu’ya bağlı Yeniceşıhlar ve Munduşlar köyü yakınında yapılması planlanan taş ocağı işletmesi yerel seçimlerin ardından inşaat faaliyetlerine başladı. İşletmeye giden yolu açabilmek için yaklaşık 200 çamın kesileceği iddia ediliyor. Daha önce işletmenin ruhsatının iptali davası açan Yeniceşıhlar köyü sakinleri bu perşembe yürütmeyi durdurma kararı için İdare Mahkemesi’ne gidecek. Mudurnu Kent Konseyi Başkanı ve doğa gönüllüsü Mehmet Cantürk ‘böyle devam ederse köylüler şiddet içermeyen pasif direniş başlatacak’ diyor.

unnamed (1)

Maden İşleri Genel Müdürlüğü, 2012 yılında 10 yıl geçerli olmak suretiyle “Köroğlu Beton” adlı firma kalker ocağı ruhsatı vermiş, geçtiğimiz ay köylüler ruhsat verildiğini tesadüfen duyunca hukuki yollara başvurmuştu. 

Yerel seçimlerin ardından inşaat sesleri

Mehmet Cantürk’ün verdiği bilgilere göre bölgede yaşanan son gelişme, yerel seçimlerin ardından maden ocağı inşaatının başladığı yönünde. Seçim sürecinde Orman İşletme Müdürü’nün ‘burada ne sizden ne bizden habersiz birşey yapılmayacak’ demesine rağmen, seçimden sonra inşaat araçları bölgeye geldi. ‘Kendi arazisi üzerinde kadim hakkı olması gereken köylüye bilgi verilmiyor’ diyen Cantürk, perşembe günü muhtarla birlikte yürütmeyi durdurma talebinde bulunacaklarını belirtti.

‘Su borusu zarar görecek, İstanbul’un marulları bitecek’

‘Taş ocağı arazisine girebilmek için yaklaşık 200 tane 80 yıllık çam ağacı var onların kesilmesi lazım. Ayrıca köyün hemen yanında su kaynağı var, herhangi bir patlama olursa köyün su borusu zarar görecek ve telafi etme imkanı yok. Bölgede meralar, ceviz bahçeleri var. Komşumuz olan Munduşlar Köyü İstanbul’un marullarını üretiyor, orası da zarar görecek.’

Firma ÇED’den muaf oldu

Firma ilk önce Enerji Bakanlığı’ndan 98.13 hektarlık orman alanı kiraladı, ÇED muaf olmak için 3 dönümde madencilik faaliyeti yapmak için izin aldı. Cantürk, maden çalışmasının 20-25 sene içinde ruhsat yenileyerek diğer alanlara da yayılacağını düşündüklerini aktarıyor.

Yürütmeyi durdurma kararı telafisi imkansız zararlara karşı öne alınabiliyor

Son yapılan yasa değişikliğinde durdurma kararının verilmesi için idarenin savunması koşulu getirildi. Fakat yürütme telafisi imkansız zararlar doğuracaksa savunma beklenmeden yürütmeyi durdurma kararı verilebiliyor. İdare Usülü Kanunu 27. maddenin düzenlemesi şöyle:

‘Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.’

(Gözde Kazaz/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.