DünyaManşet

Mali’de Ebola virüsü vakasından şüpheleniliyor

0

Gine’de başlayan ve Batı Afrika’ya yayılan Ebola virüsünün Mali’ye de yayıldığından şüpheleniliyor.

Yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres), Gine’de ve Liberya’da 90’dan fazla kişinin öldüğü salgının daha önce görülmemiş bir salgına dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Geçen hafta Perşembe günü hükümetin yaptığı açıklamaya göre Mali’de üç kişi karantina altına alındı ve alınan örnekler test için Atlanta’ya gönderildi.

Mali'nin başkenti Conakry'de şüphelilerin bulunduğu Donka Hastanesi önü. Mart 28, 2014. Fotoğraf: REUTERS/SALIOU SAMB

Mali’nin başkenti Conakry’de Donka Hastanesi önü. Mart 28, 2014. Fotoğraf: REUTERS/SALIOU SAMB

Ebola kurbanı sayısı artıyor

Gine Sağlık Bakanlığı iki kişinin daha Ebola virüsünden öldüğünü açıklaması ölü sayısını 86’ya yükseltmişti. Liberya ise üç kişinin daha öldüğünü, toplam ölü sayısının 7’e yükseldiğini ve 14 kişinin şüpheli olduğunu belirtiyor.

Gine’de iki ay önce başlayan salgın komşu ülkeleri Liberya ve Sierra Leone’a yayıldı. Gambiya’da iki kişi karantinaya alınırken sağlık bakanlığı bu kişiler için testlerin negatif olduğunu açıkladı.

Yabancı şirketler faaliyetlerini durdurdu 

Ülkede yabancı maden şirketleri faaliyetlerini durdurdu ve uluslararası çalışanlarını ülke dışına çıkardı.  Fransa sağlık otoriteleri doktorları ve hastaneleri eski koloni ülkesi olan Gine’den hastalığın taşınmasına karşı alarma geçirdi.

Batı Afrika’da çoğu sağlık sistemi salgınlarla baş edecek güçte değil. Gelen yardım ekipleri virüsün farklı yerlere dağılmış olmasının ve nüfusun yoğun olduğu Gine’nin başkenti Conakry gibi yerlerde enfeksiyonla mücadelenin zorlaştığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Ebola virüsü, bugünkü Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildiği 1976 yılından beri 1500 kişinin ölümüne neden oldu.  Kusma, ishal, kanama belirtileri olan hastalıkta ölüm oranı  yüzde 90.

(Reuters, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.