ManşetTürkiye

Twitter’dan sonra Youtube yasağı da kalktı

0

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla twitter 13 günlük engellemenin ardından açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘karara saygı duymuyorum’ diye yorumladığı twitter yasağının kaldırılmasının ardından bugün de Youtube hakkında bir mahkeme kararı çıktı. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi YouTube yasağının kaldırılması kararını verdi.

images (17)

Sosyal paylaşım sitesi twitter‘a erişim, açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda 20 Mart gecesi TİB tarafından tedbir amaçlı engellenmişti. Twitter’la ilgili hem İdare Mahkemesi’nde dava açılmış, hem de Anayasa Mahkemesi’ne iki ayrı başvuruda bulunulmuştu.

‘Twitter kararı ifade özgürlüğüne engel’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın 24 Mart, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun ise 25 Mart’ta yaptığı başvuruları birleştiren  Yüksek Mahkeme, “Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Anayasa Mahkemesi, kararın “ihlalin ortadan kaldırılması” için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TİB ve BTK’ya gönderilmesini kararlaştırmıştı. Karar Resmi Gazete’de yayınlanınca  Twitter’a erişim engeli son buldu.

Erdoğan’a göre ‘karar hukuki değil’

Kararın ardından soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karara farklı yorumlar getirdi. Gül, Yüksek Mahkeme’de oybirliğiyle yasağı kaldıran twitter kararı için ‘Bazı önemli kararların oybirliği ile çıkıyor olması üyelerin evrensel hukuku esas alarak karar verdiğini gösterir ve güveni arttırır. Benim çok gurur duyduğum olaydır” derken Erdoğan kararın hukuki olmadığını iddia etti: “Biz bu karara uyarız olay bu. Ama saygı duymuyorum. Bu sadece bir yasaya uymaktır. Bu hukuk değildir onu söyleyeyim. Hukuk başka bir şey” dedi.

Youtube yasağı da iptal edildi 

Twitter’a artık DNS ayarlarıyla oynamadan girmek mümkün, fakat Youtube yasağı, karar mahkemede iptal edilmesine rağmen fiilen devam ediyor.

Suriye sınırına müdahaleyle ilgili Dış İşleri Bakanlığı’nda yapılan gizli bir toplantının kayıtlarının yayınlandığı gün TİB tarafından kapatılan Youtube’un kapatılam gerekçesi sonradan bu kayıtlara olarak gösterilmemiş ; engellemenin Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamına sokulmuş olduğu ortaya çıkmıştı. Barolar Birliği‘nin başvurusu üzerine yasağı değerlendiren Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Youtube yasağını kaldırdı. Şimdi gözler kararın tebliğ edilmesinden sonra siteyi açması gereken TİB’de.

(T24/Milliyet/Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.