İklim KriziManşet

Exxon’dan malumun ilanı: Küresel iklim değişikliği var ve biz gezegeni kaynatmaya devam edeceğiz

0

Dünya’nın önde gelen bilim insanları tarafından hazırlanan ve bu haftanın başında yayınlanan BM iklim değişikliği raporuyla aynı gün, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Exxon Mobile da fosil yakıt tüketimini aklamaya yönelik bir rapor yayınladı. Exxon, ‘iklim değişikliği politikalarının kendisi gibi petrol şirketlerinin  kazançları ve değerlerini tehlikeye attığını’ söylüyor.

3f041c77-dfd0-4643-b02e-3f7dac4bcfde-460x276

BM‘nin iklim değişikliğinin insan yaşamını krize sokacak etkilerini açıklayan raporu gibi, Exxon da yayınladığı raporda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) verilerini kullandı.

‘İklim değişikliği var, ama..’

Bir petrol şirketi tarafından iklim değişikliği konusundaki endişelere ilk defa detaylı bir yanıt niteliği taşıyan  raporda, Exxon Mobile iklim değişikliğini önlemek için belirli politikalar üretmek gerektiğini kabulleniyor, fakat sonuçta yine ekonomik büyüme ve küresele gelişme söylemini sunarak, ‘petrol şirketlerinin ekonomik büyüme konusundaki kritik rolünü göz önüne alarak hükümetlerin karbon salınımını azaltan politikaları benimsemesi ve uygulamasının epey zor olduğunu’ savundu.

Exxon, raporda ‘eğer toplum iklim değişikliğine karşı petrol tüketimine sınır getirirse, bunun kendisi gibi petrol şirkerlerinin değerini askıya alma anlamına geleceğini’ açıkladı.

‘Petrol olmazsa toplumsal kargaşa çıkar’

Exxon’un hükümet ilişkilerinden sorumlu müdürü Ken Cohen, ‘iklim değişikliğinin riskiyle ilgili bilimsel araştırmaların gerçek olduğunu ve uygun adımların atılması gerektiğini biliyoruz’ dedi ve ekledi: ‘fakat enerjinin insan hayatında temel bir rol oynadığını göz önünde bulundursak, bu gerçeklerle yüzleşerek önlem alınması gerekiyor’

Exxon, yenilenebilir enerjinin, dünyadaki enerji talebini karşılayacak kadar ucuz ya da gelişmiş olmadığını savunuyor. Petrol şirketine göre, hükümetlerin fosil yakıt fiyatlarını arttırması ‘alternatif enerji kaynaklarının’ kullanımını teşvil edebilir, fakat fosil yakıtın tüketimine sınır getirme toplum tarafından dirençle karşılanır ve toplumsal kargaşa çıkar.

‘Harekete geçmemenin maliyeti her şeyden büyük’

Arjuna Capital‘ isimli sivil toplum kuruluşunun eşitlik araştırmaları başkanı Natasha Lamb ise tam tersi görüşte: ‘küresel iklim değişikliği kendi başına çok daha büyük bir toplumsal kargaşa nedeni. Exxon’un raporu harekete geçmemenin hayatımıza getireceği maliyeti göz ardı ediyor.’

indir (27)

Bill McKibben: Exxon gezegeni kaynatmaya devam edeceğini söyleyip bize meydan okuyor

Raporla ilgili bir eleştiri de, dünyanın önde gelen iklim değişikliği aktivistlerinden, 350.org kampanyasının kurucusu Bill McKibben’dan geldi. Dün Guardian’da yayınlanan ‘Exxon Mobil’in iklim değişikliğine cevabı dört dörtlük  kibir’ başlıklı yazısında ‘Rapordan anlaşıldığı üzere, Exxon sadece tüm kaynakları çıkarıp yakmaya devam etmeyecek, aynı zamanda yeni doğal gaz ve petrol aramasına da devam edecek ve bu faaliyet her gün yatırımcıların 100 milyon dolarını götürüyor’ diyor.

‘Hiç bir zaman (petrol şirketlerinin) iş planlarının müzakereyle değiştirilebileceğini düşünmedik; her zaman onların iş planlarının atmosfere karbon salmak olduğunu düşündük. Ve Exxon’un açıklamalarını bu açıdan tercüme etmek çok kolay: “Gezegeni kaynatmayı planlıyoruz, bunu yapabilecek politik gücümüz olduğuna inanıyoruz ve size bunu durdurmanız için meydan okuyoruz.” Ve haklılar da – eğer büyük ve güçlü bir hareket oluşturamazsak bizim siyasi hayatımızı domine etmeye devam edecekler.’

(Guardian/Yeşil Gazete)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.