Ekolojik YaşamManşet

“Giyim kuşam alanında ekolojik çözümler önerebilir misiniz?”

0

kazovaSoru

Sevgili Güneşin,

Giyim kuşam alanında ekolojik çözümler önerebilir misiniz? Pek çok tekstil ürününün üçüncü dünya ülkelerinde, kimi zaman çocuk işçilere kimi zaman insanlık dışı koşullarda çalıştırılan insanlara ürettirildiği yeni bir haber değil. Üretimde kullanılan zararlı kimyasallar da cabası. Bu konuda ne yapabiliriz? Hatta sadece giyim kuşam değil, günlük hayatta kullandığımız pek çok eşya için bu geçerli. Kendi adıma alışverişi neredeyse sıfırlayıp mevcut eşyalarımı gözden geçirmek ilk aşama oldu. Bir şey satın almadan önce birkaç kez düşünüyorum gerçekten ihtiyacım olup olmadığını. İhtiyacım olduğunda nerelerden alacağım konusunda rehberliğe ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Rumuz: Alışverişme Değiştokuş

Yanıt

Sevgili Alışverişme Değiştokuş,

Bu günlerde üzerinde yoğunlaştığım bir konuya parmak bastın. Sorun için teşekkür ederim. Gerçekten de sadeleşmemiz şart. Ne gerek var canım bu kadar eşyaya?

Şimdi bu giysi kıyafet sektörü iyice rayından çıktı. Kantarın topuzunu kaçırdı. Tamamen arzu bedenine yönelik çalışıyorlar, sürekli gereksiz eşyalar, objeler tasarlayıp üretiyorlar, çılgın gibi reklam yapıyorlar, ürettikleri bu çöpleri bize ihtiyacımızmış gibi yutturmaya çalışıyorlar. Reklamlarda kadın, erkek, çoluk çocuk, yaşlı genç demeden hunharca kullanıyorlar. Sadece genç kalmayı, yaşlanmamayı, mükemmel ölçülere sahip olmayı, aşırı güzel olmayı, tüketimde sürdürülebilirliği, bu dünyaya çivi çakmayı özendiriyorlar. Tam bir rezalet. Ama,

GİYMEZLER VE DE TAKMAZLAR!

Bir kere önce bu rezaletin parçası olmamak için alışverişi durdurmak gerekiyor. Karar verelim ve ihtiyacımız olmayan, üreticisini tanımadığımız, nasıl yapıldığını bilmediğimiz giysiyi almayalım. Mesele örtünme meselesi değil, nasıl bir yaşam biçiminin parçası olduğumuz meselesi. Mesele, cebimizdeki parayla “ne”yi desteklediğimiz, “kim”in cebini doldurduğumuz meselesi.

Mesela arkadaşlar Kazova Fabrikasında cillop gibi kazak üretiyorlar. Herkesin bir Kazova kazağı olmalı değil mi ama?

Sevgili Victor Ananias, ekolojik dönüşüm rehberinde bunun formülünü üretmiş, Galaksiyi yeniden keşfetmeyelim:

* giydiklerimiz hediye olsun,

* ikinci el olsun,

* doğal malzemeden olsun,

* el yapımı olsun,

* minimum 10 yıllık olsun

* toplamda 200-300 giyim-kuşam-süs eşyamız olsun…

Bunlara dikkat ettiğimizde armağan ekonomisini harekete geçiriyoruz, ikinci el giysilerimizi hayır kurumlarına bağışlayabiliyoruz, ellerini kullanarak hayatını kazanan küçük üreticiyi, doğa dostu ve ekolojik üretim biçimlerini destekliyoruz ve az eşya ile yaşamanın hafifliğini tadıyoruz.

Eh daha ne olsun!

Sözlerimi azizlerimden biri Rahmetli Henry David Thoreau’nun şu veciz sözüyle noktalamak isterim: ” Hayatlarımız detaylarla mahvoluyor, sadeleştirmeliyiz..”

Bu arada not: Buğday Derneği ekolojik türeticinin rehberini hazıırıyor.. Yakında çıkacak, takipte kal….

Bir diğer not, onarım ekonomisini başlatacak süper bir proje geliyor: tamirci ustam.

Buğday e bülteni ve yeşil gazeteden takip et.

 Kaynaklara bak;

* Nahıl

* Victor Ananias’ın Ekolojik Dönüşüm Rehberi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

* Kazova kazakları

* Armağan uçuşturma etkinlikleri ve Takas etkinlikleri için takip et: www.yesilgazete.org, www.bugday.org

 

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.